Gå direkt till textinnehållet

”En fjäder i hatten att vara först med Löfvens avgång”

En intensiv politisk höst rivstartade i söndags. Expressen var först med att erfara statsministerns avgång – och nya politikreportern Helena Gissén fick se hur kvällstidningsmaskineriet drar igång i breakingläge.

I våras slutade den politiska reportern och kommentatorn Helena Gissén på TV4, efter 25 år på företaget. Hon gick inte från, utan till ett jobb: det som politisk reporter på Expressen.

– Jag har trivts enormt bra på TV4, men Expressen gör en bra satsning på politik och samhällsjournalistik som jag tyckte var lockande, säger hon.

Hur skiljer sig din nuvarande roll åt från din förra?
– Det är en liknande tjänst. Jag är politisk reporter och politisk kommentator. Huvudkommentator är Viktor Barth-Kron, men det behövs fler som kan göra kommentarer numera, det är snabba ryck.

Att Löfven själv kan hålla masken är känt men partiveteraner som närvarade säger att det normalt brukar tisslas och tasslas i partiordförandens entourage när stora saker är på gång, skrev Helena Gissén i en första kommenterande text efter att Löfven aviserat sin avgång i söndags. Men Expressen var först med att erfara beskedet som tog alla på sängen.

– Det var jätteroligt. Vi fick information samtidigt, jag och kollegan Tomas Nordenskiöld, inifrån partiet, om att han skulle avisera sin avgång. Det var snabba ryck. Jag fick verkligen se hur kvällstidningsmaskineriet rullade igång, det har jag aldrig riktigt upplevt. Det är en apparat som går igång på alla cylindrar, omedelbart.

Hur viktigt är det att vara först med en sådan här nyhet?
– För tittare och läsare spelar det ingen större roll om de får reda på det tio minuter senare, men för oss är det en fjäder i hatten. Det visar också att man har bra källor, bra kontakter.

Vad säger du om den politiska hösten – hur blir den att bevaka?
– Det blir naturligtvis mycket fokus på partiledarfrågan. Det kan bli så att den löses ut snabbare än vi tror, men den kommer att dominera framöver. Andra frågor på bordet är budget, slutförvar av kärnavfallet – det kommer att vara en intensiv politisk höst.

– Men det har varit intensivt och spännande under lång tid i politiken. Det känns som att det inte varit lugnt sedan före Alliansens tid. Det har varit ett bra tryck i politiken i många år.

Bra år att vara politisk reporter?
– Det är roligt när det händer mycket. Det folk kallar det politiska spelet är en del av politikens verklighet, det är spännande att rapportera kring även om kan bli många turer som ibland kan vara svåra att förklara för publiken.

Ge något exempel?
– Hela Januariavtalet är svårt att förklara för de som är måttligt politiskt intresserade. Plötsligt avskaffar Socialdemokraterna värnskatten som de kämpat med näbbar och klor för att behålla. Det har varit upp- och nedvända världen, det är svårt att förklara särskilt i tv där man har mindre tid.

Nu kan du breda ut dig mer?
– Ja, dels kan jag lägga ut texten lite grann. Dels kan jag som skrivande reporter enklare skildra det som händer i partiernas inre liv. Att ringa och prata med anonyma källor är lättare som skrivande.

Spekulationer om Löfvens efterträdare drog igång direkt. Hur undviker du som reporter att användas i en intern falangstrid, positioneringen som pågår?
– Det är nog svårt att helt undvika att bli en bricka, men med åren får man en erfarenhet som gör att man genomskådar en del av det där. Det handlar mycket om att kunna läsa spelet, se igenom det.

Vilket är ditt viktigaste arbetsredskap som politisk reporter?
– Telefonen. Under alla år jag varit politisk reporter är kontakter med folk väldigt avgörande. Att man bygger upp ett kontaktnät, har många att bolla med, stöta och blöta olika frågeställningar. Det är det som gör att man får en förståelse för politiken.

Fler avsnitt
Fler videos