Gå direkt till textinnehållet

Belarusiska journalister anmäler polisvåld

Ett tjugotal journalister i staden Grodno i Belarus kräver att polisens attacker mot journalister utreds. En av dem, reportern Ruslan Kulevich, fick båda armarna brutna av poliser.

Ett tjugotal journalister i Grodno, som ligger nära den polska gränsen, kräver i en anmälan att polisvåldet mot och gripanden av journalister från den 8 till den 11 augusti utreds. Det uppger Europeiska Journalistfederationen, som tillsammans med det belarusiska journalistförbundet BAJ stöder kraven.

Enligt anmälan ska det finnas ett stort antal vittnesmål som rör bland annat olagliga frihetsberövanden och misshandel. En av dem rör journalisten Ruslan Kulevich, som greps den 11 augusti när han bevakade demonstrationer i Gordno för nyhetssajten Hrodna. Polisen ska ha misshandlat Kulevich och brutit båda hans underarmar. Han släpptes två dygn senare, utan förklaring.

Journalisterna kräver också information om vilka som gripits under de fredliga demonstrationerna, och om eventuella pågående förundersökningar mot dem, samt information om vilka personer som varit ansvariga för polisinsatserna.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos