Gå direkt till textinnehållet

Avhopp och oro på SVT i Norrland

Sveriges Televisions planerade neddragningar i Norrland får hård kritik. I Sundsvall hoppar Mittnyttprofilen Erik Nyberg av i protest.

Journalisten berättade i oktober om regionalutredningen på SVT. Då fanns det en stor oro bland personalen på Nordnytt att man skulle släcka direktsändningarna från Luleå.

I en debattartikel på Journalisten.se riktar Tomas Tiberg på SVT Mittnytt skarp kritik mot förslagen som enligt honom innebär att: ”Två tredjedelar av landet skall börja tömmas på journalistik”.

Nu sätter två landshövdingar press på SVTs VD Eva Hamilton. Till Dagbladet i Sundsvall säger landshövdingen Bo Källstrand att han oroas över den minskade mediebevakningen i Västernorrland som följd av SVTs nedbemanning.

Annons Annons

I Norrbotten kräver landshövdingen Sven-Erik Österberg tillsammans med flera myndigheter och representanter för näringslivet att Nordnytts närvaron inte minskar i regionen.

På Mittnytt innebär förändringarna att mellan tio och femton personer förlorar sina jobb, och nu väljer Sundsvall främste TV-profil Erik Nyberg att hoppa av.

”Jag tror inte på SVTs nya linje där man ska satsa på storstadsområdena. Jag gillar inte alls den väg som Mittnytt ska ta inom kort”, säger han till Dagbladet och fortsätter med att beskriva förändringarna som ett ”hot mot demokratin”.

I fredags träffades SVTs VD Eva Hamilton och Norrbottens läns landshövding Sven-Erik Österberg, rapporterar SVT. Eva Hamilton lämnade inga besked om vad som händer med Nordnytt, men sade att det inte spelar någon roll för tittarna varifrån ett program sänds.

Fler avsnitt
Fler videos