Ledare

Helena Giertta Chefredaktör
skicka e-post rss

I hopp om ett bättre 2020

11 december, 2019

Det tog bara ett par dagar in på 2019 innan de politiska attackerna på pub­lic service började. Den nya skattefinansieringen gjorde det lätt att hitta nya argument om skattehöjningen och den stora budgetposten som public service blivit.

Kraven höjdes för att ändra och försämra förutsättningarna för public service, precis som några av oss varnat för. Men nu är det som det är och företrädare för public service har fått lära sig att hantera de krav som politiker nu tycker att man kan ställa på bolagen. 
Samtidigt finns det förstås sådant som riksdagen borde göra för att freda public service. Man bör införa kvalificerad majoritet för att kunna ändra SVT, SR och URs uppdrag och införa grundlagsskydd för public service. Det är i dag alldeles för ”lätt att riva kåkarna på Gärdet” som Ulrika Knutson, så övertygande uttrycker det i sin krönika på Journalisten.se.
Den interna kritik som framförts mot företagen, som vi visat i vår granskning, och den externa kritik som andra medieföretag fört fram, hotar inte public service. Tvärtom. Om, särskilt SVT, lyssnar på den kritiken, kan det leda till en bättre, starkare och mer uppskattad public service-tv.

Året som gått har varit jobbigt för många i branschen. Flera tidningar har lagts ner, Östra Småland, Metro, Veckans Affärer, andra kämpar med vikande intäkter, många sparpaket har drabbat journalistiken. Minst 300 journalistjobb har försvunnit. Det är inte lika illa som 2012 då 700 journalistjobb försvann, men det är värre än 2018 då det var 200 som sparades bort. 
Just nu pågår en konsolidering i de flesta delar av mediebranschen utanför public service. Sammanslagningarna och uppköpen måste snart bära frukt. Bonnier kräver det från sina nya tidningar i Mittmedia och säkert gäller detsamma för Schibsted om Stampenkoncernen. Vad som ska ske med TV4 under Telia vet vi väldigt lite om, men oron på TV4 verkar inte vara så stor. Hoppas att lugnet har fog för sig. 

Så vad kan vi utifrån 2019 vänta oss av 2020? Vidare konsolidering förstås, även om samgåendet och uppköpen går in i en ny fas. Fortsatt hackande på SVT, ja tyvärr. Men det höjs också allt fler röster till försvar för public service och det är väldigt glädjande.  
Världen har varit som tokig mot journalister de senaste åren. Mord på en undersökande reporter i Europa, Daphne Caruana Galizia; styckmord på en saudiarabisk/amerikansk reporter, Jamal Khashoggi; Kinas kidnappning och fängslande av svenska förläggaren och författaren, Gui Minhai; fängslandet av mängder av journalister i Turkiet; tårgas mot journalister i Hongkong; agentlag mot journalister i Ryssland; skottpengar på journalister i Mexiko. Och Dawit Isaak som fortsatt sitter fängslad, utan rättegång i Eritrea, utan att få träffa vare sig familj eller svenska representanter. 

Finns det någon ljusning? De internationella grävgrupperna, där dessa övergrepp granskas och offentliggörs och förövare kanske till slut straffas, är ett riktigt positivt initiativ. De folkliga demonstrationerna och kraven på yttrandefrihet i Hongkong, Iran, Malta är också hoppfullt. 
2020 får vi också till slut vårt gemensamma medieetiska system, där även public service äntligen, kan börja granskas efter reglerna om publicitetsskada. 
Jag hoppas och önskar att 2020 ska leda till en mer hyfsad debatton, mindre hat mot medier och journalister. Och när önskehatten ändå är på: att de nya läsarintäkterna ska ge tillräckligt för att rädda branschen.


 

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Willy Lindqvist tis, 2019-12-17 16:55

Skattefinansieringen har för Public Service fört det positiva med sig, inte minst i pensionärskretsar, att alltfler tittar på morgon-TV under frukosten, eftersom de ändå måste betala för det. Men kompenserar sig genom att säga upp prenumerationen på dagstidningen, eftersom de i många fall inte har råd med bådadera.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies