Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Är svaret lojala läsare?

Medieaffärerna har duggat tätt under året. Stampen köptes av Polaris, NWT och Västerbottens-Kuriren, Mittmedia av Bonnier.

Nu i veckan kom beskedet att Norran i Skellefteå och Piteå-Tidningen går in i Norr Media AB tillsammans med NSD och Norrbottens-Kuriren, som ju ägs av NTM, Norrköpings Tidningars Media. Nu är det bara VK kvar som stor lokaltidning i Norrland med riktigt lokala ägare, konstaterar Jessica Wennberg, VKs chefredaktör i sin lördagskrönika.

Men fler affärer har skett under hösten 2019. Stampen tar över Alingsås Tidning och Lerums Tidning, och ett nytt konsortium tog nyligen över Mitt i-tidningarna. Metro har inte hittat någon ny ägare, och där är min gissning att den nuvarande helt enkelt skrämde bort eventuella intressenter. Hur tråkigt det än är att se på hur Metro slaktats, kan en del av mig ändå tycka att det är rätt att man inte kan bete sig hur som helst och ändå tjäna miljoner på affären.

Medieaffärerna och de uppsägningar som följt kan tyckas något märkliga i en tid då många lokaltidningar och rikstidningar visar positiva prenumerationssiffror. Även digitala läsare är beredda att betala för den journalistik de vill ha.

Men annonsörerna hänger inte med i omsvängningen. De vill i alldeles för liten grad finnas med i de tidningarna, utan stödjer hellre teknikjättarna , som Google coh Facebook.

Annonstappet fortsätter och de digitala intäkterna från annonser är bara små rännilar jämfört med det som tidigare gick i papperstidningarna.

Så något annat måste till för att medierna ska orka med den digitala utvecklingen – och svaret år 2019 heter uppenbarligen för de flesta samgående och samverkan. Därefter kommer förmodligen en snabb digital uppväxling.

Jag tänker också att SvDs nya satsning på att få lojala läsare snarare än fler, som betalar bra för sin prenumeration och som kan bidra även till en ny annonsaffär, är ett annat sätt att möta utmaningarna på.

För annonsörer som vill finnas i ett trovärdigt sammanhang, med hyfsat väl definierad målgrupp, borde morgontidningen kunna bli ett bra alternativ igen.

                                                                    ***

Hatet och hoten mot journalister måste få ett stopp. Tyvärr ser trenden inte ut så idag. Politiker som borde vara våra främsta försvarare, eftersom även de är beroende av yttrandefrihet gör allt för ofta tvärtom.

Nu senast var det Vänsterpartiets oppositionsråd i Bollnäs som hoppade på den lokala reportern efter ett fullmäktigesammanträde. Tack och lov uppmärksammades det och till slut kröp politikern till korset och bad om ursäkt.

Polisen måste prioritera de här brotten högre och ett tungt ansvar vilar på arbetsgivarna. Men en av de som svarat på vår enkät är mer krass: Ta hand om dig själv. ”Utgå ifrån att inte ens den bästa chef kommer att göra ett skit.”

Vi kan inte längre nöja oss med att bara berätta hur hemskt det är. I vår granskning, sid 9-15, lyfter vi särskilt de lösningar man kan ta till.

                                                                      ***

I min förra ledare skrev jag att Ingalill Mosander hade jobbat 30 år åt Go’kväll. Rätt är att hon jobbat 21 år. Jag ber om ursäkt för det felet. På bokmässan tog hon bladet från munnen och berättade precis vad hon varit med om i samband med att Go’kväll ville bli av med henne. ”Jag har aldrig blivit så illa behandlad av ett medieföretag”, sa hon.

Många har reagerat mot min ledare; medarbetare på Go’kväll, ansvarig utgivare på Go’kväll och SVTs vd. Här kan ni läsa hela replikskiftet mellan Go’kväll och mig. Vd Hanna Stjärnes argumentation kan höras i senaste Journalistenpodden.

                                                                   ***

STICK

Fel väg att smalna av public service
De politiska utspelen på public service kommer allt tätare. Nu senast är det Kristdemokraterna som vill smalna av public service. Jag delar inte den uppfattningen. Public service ska vara relevant för hela befolkningen och då krävs det en stor bredd i utbudet. Public service är, som så många sagt före mig, helt nödvändigt i den medievärld vi lever i idag.

Live-sändning från Göteborg
Det senaste avsnittet av Journalistenpodden Bjurwald med Giertta spelades in live på Bokmässan i Göteborg. Gäster var GTs Christer El-Mochantaf och SVTs vd Hanna Stjärne. En av frågorna där det hettade till var om hur SVT behandlar sina äldre medarbetare. Lyssna här eller där poddar finns.

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos