Gå direkt till textinnehållet
Erika Bjerström
utrikeskommentator och fd USA- korrespondent, SVT

Medier förstärker Trumps budskap

Kanske är det för att jag ligger nerbäddad i en lunginflammation efter en nyhetsresa till Mali med tid att tänka till. Eller för att jag till skillnad från nästan alla som tycker till  om Trump i ett års tid har umgåtts med hans anhängare, rapporterat från hans valmöten, försökt analysera hans politiska retorik. Trump talar och twittrar på en elvaårings språkliga nivå (vetenskapligt bevisat). Han är rasist, sexist, allt detta vet vi. Men han är inte galen som en journalistkollega just utropade på Facebook.

Han är endimensionell. En effektiv kommunikatör. Jag har en allvarlig maning till journalistkollegor och opinionsbildare. Andas. Ta ett steg tillbaka. Spekulera mindre. Bedöm Trump med färre kränkta känsloutbrott och värdeladdade ord och mer med analytisk kylig distans. Bedöm honom utifrån vad han beslutar och åstadkommer. Så brukar vi bevaka politiker. Om vi fortsätter att att fascineras ( kissparty på lyxhotell i Moskva, vad slår det ?) förfasa oss, ryckas med i sensationsskriverier så spelar vi på HANS planhalva. Just nu regisserar han inte bara amerikanska medier utan medier över hela jordklotet. Den makten ger vi honom. Men det finns en annan väg. Alla hans tweets måste inte kommenteras, de kan förbigås med tystnad. Han urholkar demokratins värdighet. Vi måste inte delta i det. Om vi hela tiden reagerar och förfasar oss så ägnar vi därmed väldigt mycket energi åt honom. Vi förstärker därmed hans budskap. 

Det är allvar nu, för vi vet faktiskt inte om han är antidemokrat eller inte. 

Men samtidigt kan vi redan se realpolitiska effekter, ja framgångar av hans presidentskap.  USA har bjudits in till fredssamtal med Ryssland och Turkiet om Syrien när nya administrationen är på plats.  Flera bilföretag har ändrat sina planer att flytta sina fabriker från USA till Mexiko. Apple överväger flytta hem tillverkningen av Iphones till USA, alla lockade av lägre bolagsskatt. Det finns de forskare som menar att Trumps anti-globaliseringspolitik är visionär. Vem är en fullständigt varmhjärtad anhängare av företagens rasande jakt efter lägsta lönerna runt jorden? De-globaliseringen är redan inledd, under mina år som USA-korrespondent gjorde jag flera reportage om företag som valt att lägga sin produktion i USA igen.

Hur hantera hans förakt för journalister? Hans mobbande? Hans presidentskap är en helt ny slags utmaning för oss alla inom medierna. Nu mer än någonsin måste vi satsa på journalistiskt fotarbete; vad är sant? vad kommer förslagen att kosta? vem ska betala? På vems bekostnad? Är detta lagligt? Exakt vad krävs för att han ska ställas inför riksrätt?

Nu kommer kanske oerhörda beslut att börja dugga tätt, som att riva upp en fungerande sjukförsäkring, lämna FNs klimatavtal , riva uppkärnavtalet med Iran. Då måste vi hålla huvudet kallt. Om  till exempel USA skulle lämna klimatavtalet, är det verkligen katastrof? Amerikanska företag och många delstater har sagt att de kommer stå bakom klimatavtalet ändå. Det finns alltid flera dimensioner att lyfta fram än att skriva rubriken KATASTROF.

Vi journalister måste bli bättre än vi någonsin varit. Men hålla huvudet kallt. Annars kommer vi snabbt få slut på orden. Det är inte roligt längre. Underhållningsfaktorn kring Trump är numera lika med noll. Tycker jag.

                             Erika Bjerström
                             utrikeskommentator och f d USA- korrespondent SVT

Fler avsnitt
Fler videos