Gå direkt till textinnehållet

Forskare vill inte ge intervjuer om omdebatterad studie

Forskaren bakom den uppmärksammade studien om mäns utsatthet för våld i nära relationer vill inte att journalister uppmärksammar forskningen, rapporterar SVT Nyheter.

Den 7 oktober sammanfattades två studier under ledning av forskaren Gunilla Krantz i pressmeddelandet ”Män mer utsatta för våld i relationen än kvinnor”. I två studier med sammanlagt 1 400 deltagare rapporterade män sammantaget en större utsatthet för fysiskt våld i relationen än kvinnor. Hälsokonsekvenserna för kvinnorna var dock allvarligare. Gunilla Krantz som lett studierna kommenterade studien:

"Det är ett överraskande resultat. Vi ser att såväl män som kvinnor använder sådant våld som kan skada motparten. Men fortfarande rapporterar fler kvinnor än män att de använt våld i självförsvar, medan män framför allt uppgav att de blivit sårade och kränkta och därför använt våld".

Studien har debatterats de senaste veckorna. När SVT Debatt ville ta upp ämnet fick programmet nej av Krantz. Hon uppmanar Debatts reporter att ”undvika allt som har med denna pressrelease att göra. För att vara riktigt tydlig så vill jag säga att vi i forskargruppen inte kan gå med på att du eller någon annan tar upp vår studie i något tv-program”.

Till SVT Nyheter meddelar Gunilla Krantz att debattens fokus, som lagts på att män skulle vara lika våldsutsatta eller mer än kvinnor, är en "total förvrängning" av forskningsresultaten.

Annons Annons

Här utvecklar hon sitt resonemang för SVT Nyheter.

Fler avsnitt
Fler videos