Gå direkt till textinnehållet

Kjell Alinge: ”Det gäller att våga gå mot kaos”

person att vitalisera kanalen och göra om den till ett idéernas hus.– Jag vill att olika ämnen gnids mot varandra så att det uppstår friktion och nya gnistor tänds.Nu blev det inte så. Kjell Alinge kallades inte ens till intervju. Kanske är en återkomst till Sveriges Radio omöjlig. På sätt och vis har Kjell Alinge blivit större än själva radiohuset på Gärdet. När han sade upp sig 1995 var han redan en legend inom etermedierna. Hur radio idag låter är till viss del Alinges förtjänst.

Namn Kjell Alinge Ålder 57 år Familj Gift Yrke Krönikör på Vision, copywriter Yrkesbakgrund Den första kull som gick ut Journalisthögskolan i Stockholm 1967-69. Var med om att ockupera skolan. Har jobbat på Sveriges Radio sedan gymnasietiden 1965 och fram till att han sade upp sig 1995. Gjorde Hemma Hos med Janne Forssell 1971-76, Eldorado på 80-talet och PPP3 på 90-talet Drivkraft Känsla av närvaro.

Nyligen sökte Kjell Alinge jobbet som chef för P3. Han ansåg sig själv vara rätt person att vitalisera kanalen och göra om den till ett idéernas hus.

– Jag vill att olika ämnen gnids mot varandra så att det uppstår friktion och nya gnistor tänds.

Annons Annons

Nu blev det inte så. Kjell Alinge kallades inte ens till intervju. Kanske är en återkomst till Sveriges Radio omöjlig. På sätt och vis har Kjell Alinge blivit större än själva radiohuset på Gärdet. När han sade upp sig 1995 var han redan en legend inom etermedierna. Hur radio idag låter är till viss del Alinges förtjänst.

Tillsammans med Janne Forssell skapade han på 70-talet det lätt anarkistiska programmet Hemma Hos som var en uppfriskande fläkt i en tid då det mesta lät som utbildningsradion. Själva kallade de det kulturfunk från de befriade områdena

Eldorado, som senare blev PPP3, upprörde många därför att Alinge vågade blanda högt och lågt, tala om lyx, det vackra, det glamourösa, samtidigt som han tog upp seriösa ämnen. Det var ett gränsöverskridande som gjorde många osäkra, ett program som var allt och ingenting: underhållning, musikprogram, kultur, samhällsdebatt, religionsradio.

Kjell Alinge säger själv att han föredrar att söka sig till det okända, närma sig den farliga gränsen, mot stupet. För det är där som kreativiteten finns.

– Det gäller att våga gå mot kaos. Men många är rädda för att tappa kontrollen.

Han är inte rädd för att erkänna att han tycker om det som många kallar skräpkultur. Serier, science fiction och bio var den tonåringe Alinges flykt från alla de tråkiga småstäder han växte upp i. Familjen flyttade för ofta för att han skulle hinna lära sig dialekterna för att bli accepterad. I serierna och filmerna upptäckte Alinge att världen kunde se annorlunda ut och att han inte behövde vara ensam. De flesta brev han fick då han gjorde Eldorado var från unga killar på landet.

Att tala med Kjell Alinge är inte ett samtal i ordets traditionell bemärkelse. Hans ordrika associationer verkar få ett eget liv och kan föra honom hur långt som helst – på väg mot kaos.

Bakom Kjell Alinges ordflöde ligger år av träning. Sedan 70-talet har han varje dag med bandspelare och mikrofon suttit och övat. Nu kan han tala i timmar utan manus. Alinge menar att det gäller att hitta en balans mellan fritt flöde och kontroll. Dessa talövningar har lett vidare till pjäser för både radion och Stadsteatern i Stockholm.

Vill ha fler dokumentärer om vardagen

En brist hos dagens medier, menar han, är att de inte kan beskriva samtiden, hur människor lever och tänker. Basen i all god journalistik är enligt Kjell Alinge att kunna gå nedför en gata och berätta hur det ser ut.

Han vill ha fler dokumentärer om den lilla världen, det vardagliga, det som ständigt pågår; en dokumentär om en tobakshandel, en advokatbyrå, en livsmedelsaffär.

Egentligen är Kjell Alinge en flanör som vill fånga dagen, carpe diem. Han vill slippa att vänta 30 år för att veta hur det var år 2001. Det är något för arkeologer. Och nostalgi har han inte tid med.

I sin bok Kyss, som kom 1994, skriver Alinge att han är trött på direktsänt struntprat i aktuella ”blajämnen” och att han istället vill ha direktsänd radio från kaféborden runt hela riket ”för att ge oss en äkta folklig radio med ett genuint så kallat tilltal”.

Och det gäller att se världen med alla fem sinnen, menar Alinge: Räkna din väns tänder. Känn foten på gatan. Minns med näsan.

Journalister hämmas av självcensur

Innerst inne tror Kjell Alinge att det inom varje svensk journalist finns en god berättare, en Jolo, men att många hämmas av självcensur och därför inte vågar släppa fram sin fantasi.

– Det goda programmet har en avsändare, en själ. Det goda programmet skapas av någon som vågar ge sig hän åt en barnslig nyfikenhet och fantasi.

När Kjell Alinge gick på Journalisthögskolan skulle klassen redigera en utrikessida. Han skrev rubriken ”Senegal begär utträde ur Bengalen” och illustrerade artikeln med en bild av ett torg i Oslo. Läraren var inte glad. Men Kjell Alinge tyckte att det var kul att kombinera det omöjliga: Senegal ligger i Afrika, Bengalen är en delstat i Indien och Oslo vet alla var det ligger.

Kombinerar högt och lågt

Egentligen kan man säga att Kjell Alinge sedan dess fortsatt att försöka förena det disparata så att det uppstår något nytt. I Eldorado kunde han i en recension av ett seriealbum av Spindelmannen låta tankarna föra honom vidare till en dikt av Harry Martinson. Högt och lågt. Spindelmannen, helst på engelska, läser Alinge fortfarande.

Kjell Alinge säger att han älskar radio. Men kärleken har inte varit besvarad sedan han sade upp sig. Hans röst har inte hörts så ofta i etern. Anledningen till att han slutade på P3 var att han kände sig styvmoderligt behandlad när PPP3 flyttades från söndag till lördagskvällar, då få lyssnar på P3.

Han tröttnade, började frilansa och arbeta med reklam. Hans speciella röst kunde höras göra reklam för olika produkter. Men annars blev det förvånansvärt tyst omkring honom. Och att han skulle börja på de kommersiella radiokanalerna var det väl egentligen aldrig tal om. Han är för egensinnig för dessa strömlinjeformade kanaler som bara spelar hitlåtar.

Sedan ungefär ett år tillbaka går det åter att höra Kjell Alinges underfundiga funderingar. Tidningen Vision anlitade honom att skriva krönikor, men insåg snabbt att de borde göra radio av dem: http://www.vision.se/alinge

Planerar egen radiokanal

Men Kjell Alinge smider större planer. Redan när han slutade på Sveriges Radio tänkte han starta en radiokanal. Då fanns endast etern. Nu med Internet har helt nya distributionsvägar öppnats. Namnet Niagara är redan inregistrerat.

Niagara är det tänkt skall bli en nätradiostation som skall sända 24 timmar om dygnet. Musiken och pratet skall flyta fram som ett vattenfall, aldrig sina. Kjell Alinge alltid tillgänglig var du än befinner dig i tid och rum.

pj@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos