VK klandras för utpekande

29 november, 2017

PON-beslut Västerbottens-Kuriren klandras av Pressens Opinionsnämnd för att i en artikel pekat ut en man och påstått att han luktat alkohol och kört bil.

I februari 2017 blev det tumult på ett fritidscentrum i en ort i norra Sverige. Det pågick träning i lokalerna och ett flertal nioåriga barn samt ett antal föräldrar var på plats.

Efter det att nioåringarna tillrättavisat några äldre ungdomar som rökte utanför sporthallen uppstod en dispyt mellan en tjej och nioåringarna, varpå några föräldrar konfronterade henne. Det slutar med att hon kontaktar sin pappa som kommer dit och det uppstår bråk mellan föräldrarna och pappan. Pappan och dottern åker senare därifrån, polisen kontaktas av kvarvarande föräldrar.

I en artikel i Västerbottens-Kuriren där händelsen beskrivs citerar tidningen en förälder vars man varit vittne till händelsen: ”Min man hade känt hur han luktade alkohol”.

Enligt anonyma föräldrar som tidningen talat med hade han skrikit och svurit och inte försökt ta reda på vad som hänt.

Publiceringen anmäldes av pappan, som utpekats för att ha uppträtt aggressivt. Han menade att den innehöll en rad lögnaktiga påståenden om honom och hans dotter. Nu gick det rykten på orten att han var alkoholist och körde bil påverkad. Dottern hade kallats för ADHD-hora. Han menade att artikeln bestod av en rad felaktigheter.

PO menar att händelsen har ett allmänintresse i sig, men trots att anmälaren inte är namngiven, gör detaljrikedomen om vad som hänt och var, samt de många vittnen som bevittnat händelsen, att en större grupp på orten förstår vem det handlar om.

Utpekandet tillsammans med påståendet att han luktat alkohol och kört bil har medfört oförsvarlig publicitetsskada för anmälaren och för det klandras Västerbottens-Kuriren.

Pressens Opinionsnämnd instämmer i PO:s bedömning att tidningen ska klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.

PON-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies