Från vänster AnnaKarin Löwendahl, Hem & Hyra, Gabriel Tjulander, Göteborg Direkt, Joakim Fransson, Göteborg Direkt, och Gustaf Görfelt, Hem & Hyra. (Foto: Kristian Risenfors) FOTO: Kristian Risenfors

Valgranskning över redaktionsgränserna

16 augusti, 2018

För att lyfta bostadsfrågan inför valet bestämde sig gratistidningen Göteborg Direkt och Hem & Hyras Göteborgsredaktion för att samarbeta och granska den lokala bostadspolitiken i Göteborg.

Under våren har de två redaktionerna träffats för att hitta sätt att samarbeta. Dels ville de lyfta fram berättelser från några av de omkring 225 000 personer som står i den lokala bostadskön och dels undersöka vad de olika lokala partierna tycker i bostadsfrågor.

- På Hem & Hyra satt vi på mycket kunskap och Göteborg Direkt är vassa på räckvidd och har mycket läsarkontakter. Att samarbeta skulle ge bästa möjliga spridning, säger AnnaKarin Löwendahl, lokalredaktör på Hem & Hyra i Göteborg.

På Hem & Hyras Göteborgsredaktion jobbar två lokalreportrar och AnnaKarin Löwendahl säger att det är lätt att bli hemmablind och jobba på samma sätt som man alltid gjort. Att bolla med en annan redaktion har gett många nya infallsvinklar.

- Vi har olika utgångspunkter. På Göteborg Direkt har de mer fokus på dagliga nyheter medan vi har ett annat tänk, eftersom vi oftast jobbar på längre sikt. Det har varit berikande att samarbeta, tycker hon.

Det basmaterial som tagits fram har delats av båda redaktionerna och sedan har man diskuterat hur det ska presenteras. Hem & Hyras material har främst publicerats på tidningens sajt under Göteborgs-avdelningen men ska också publicera delar av materialet i pappret, på ett lokalt uppslag, i kommande augustinummer medan Göteborg Direkt valt att publicera både på webben och i papper. Samarbetet kommer att pågå fram till valveckan.

Joakim Fransson, chefredaktör för Göteborg Direkt, tycker att samarbetet fungerat ”kanon”.

- Vi är en slimmad redaktion och kan inte konkurrera med till exempel Göteborgs-Posten. Då måste vi i stället vara smarta. Att samarbeta med Hem & Hyra om granskningen av bostadsfrågorna kändes naturligt. Alla på redaktionen var sugna på projektet och samarbetet har blivit en injektion för vår redaktion.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies