Gå direkt till textinnehållet

Valgranskning över redaktionsgränserna

För att lyfta bostadsfrågan inför valet bestämde sig gratistidningen Göteborg Direkt och Hem & Hyras Göteborgsredaktion för att samarbeta och granska den lokala bostadspolitiken i Göteborg.

Under våren har de två redaktionerna träffats för att hitta sätt att samarbeta. Dels ville de lyfta fram berättelser från några av de omkring 225 000 personer som står i den lokala bostadskön och dels undersöka vad de olika lokala partierna tycker i bostadsfrågor.

– På Hem & Hyra satt vi på mycket kunskap och Göteborg Direkt är vassa på räckvidd och har mycket läsarkontakter. Att samarbeta skulle ge bästa möjliga spridning, säger AnnaKarin Löwendahl, lokalredaktör på Hem & Hyra i Göteborg.

På Hem & Hyras Göteborgsredaktion jobbar två lokalreportrar och AnnaKarin Löwendahl säger att det är lätt att bli hemmablind och jobba på samma sätt som man alltid gjort. Att bolla med en annan redaktion har gett många nya infallsvinklar.

Annons Annons

– Vi har olika utgångspunkter. På Göteborg Direkt har de mer fokus på dagliga nyheter medan vi har ett annat tänk, eftersom vi oftast jobbar på längre sikt. Det har varit berikande att samarbeta, tycker hon.

Det basmaterial som tagits fram har delats av båda redaktionerna och sedan har man diskuterat hur det ska presenteras. Hem & Hyras material har främst publicerats på tidningens sajt under Göteborgs-avdelningen men ska också publicera delar av materialet i pappret, på ett lokalt uppslag, i kommande augustinummer medan Göteborg Direkt valt att publicera både på webben och i papper. Samarbetet kommer att pågå fram till valveckan.

Joakim Fransson, chefredaktör för Göteborg Direkt, tycker att samarbetet fungerat ”kanon”.

– Vi är en slimmad redaktion och kan inte konkurrera med till exempel Göteborgs-Posten. Då måste vi i stället vara smarta. Att samarbeta med Hem & Hyra om granskningen av bostadsfrågorna kändes naturligt. Alla på redaktionen var sugna på projektet och samarbetet har blivit en injektion för vår redaktion.

Fler avsnitt
Fler videos