Gå direkt till textinnehållet

”Tålamodet med Turkiet börjar tryta”

Flera talare fördömde Turkiets missbruk av Interpol för att tysta kritiker, vid en manifestation utanför Turkiets ambassad i Stockholm på tisdagen.

– Det är djupt oroande att Turkiet missbrukar Interpol på det här sättet, och det är bra att Margot Wallström till slut talat klarspråk om det. Det måste hon fortsätta med, sade Expressens kulturchef Karin Olsson.

Hon uppmanade också ”alla” att läsa en i Sverige nyutkommen biografi om Turkiets president Erdogan för att öka sina kunskaper om den som i snabb takt fört Turkiet mot diktatur och som har stor makt i både regionen och Europa, genom EUs flyktingavtal med Turkiet.

Annons Annons

Karin Olsson var en av flera talare vid den stödmanifestation för yttrandefrihet i Turkiet som Journalistförbundet, Sveriges Författarförbund, Svenska PEN och tidskriften Svartvitt höll vid lunchtid.

Svenska Dagbladets biträdande kulturchef Anders Q Björkman konstaterade att Turkiet aldrig varit ett paradis för pressfriheten, men att läget förvärrats ytterligare det senaste året:

– Nu är det inte bara journalister och intellektuella inom Turkiets gränser som är utsatta för regimen, utan också de som finns i andra länder.

Han pekade på att Tysklands förbundskansler vid en TV-debatt häromdagen uttalat att hon inte ser Turkiet som en EU-kandidat, och att den svenska utrikesministern varit tydlig i sin kritik av landet.

– Det antyder att tålamodet med Turkiet börjar ta slut, hoppades Anders Q Björkman, och tyckte att det är dags för ”tysk diplomati” i stället för tyst.

Journalistförbundets styrelseledamot Stephen Lindholm påminde om att Turkiets efterlysning av bland andra svensk-turkiska Hamza Yalcin strider mot Interpols egna riktlinjer.

Manifestationens talare krävde unisont Yalcins frisläppande och fördömde Turkiets omfattande brott mot yttrandefriheten och mänskliga rättigheter.

– De som bor i Turkiet har som alla andra rätt att få leva i en demokrati, sade Stephen Lindholm.

Reportrar utan gränsers Jonathan Lundqvist lyfte också självcensuren som blir en följd av repressionen.

– Bakom varje gripen journalist står hundratals journalister som fängslar sig själva. Som tvingas göra regimens smutsiga jobb, av rädsla för att själva bli gripna. Så fungerar inte en demokrati, sade Lundqvist.

Ordföranden för Fängslade författares kommitté inom Svenska PEN, Sara Mannheimer, läste upp ett brev från den turkiska författaren Asli Erdogan som i dag är frisläppt efter att ha suttit häktad. Hon tackar alla som kämpade för henne under tiden i fängelse.

”Utan det starka stödet skulle de ha behållit mig i den där stenkistan”, skriver Asli Erdogan och tackar också å alla fängslade författare och journalisters vägnar.

”Hur tackar man för sitt liv?” skriver hon till Svenska PEN.

Fler avsnitt
Fler videos