Gå direkt till textinnehållet

Svenska nyheter fälls av Granskningsnämnden

SVTs satirprogram Svenska nyheter har för första gången fällts av Granskningsnämnden. Programmet fälls för att ha spritt uppgifter om en namngiven persons sjukdom.

Svenska nyheter har anmälts till Granskningsnämnden många gånger, men hittills friats. Nu fälls dock programmet, för ett inslag som enligt nämnden strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.

Det var i ett inslag i våras om att fattiga får sämre vård än rika som Svenska nyheter visade en person med namn, titel och bild, samt berättade vilken sjukdom personen varit sjukskriven för.

Personen anmälde programmet och pekade bland annat på att han inte är en offentlig person och det inte var relevant för inslaget vilken sjukdom han drabbats av.

Annons Annons

SVT svarade bland annat att anmälaren var en medievan person, och att han i en tidigare intervju i en nätpublikation talat öppet om sin sjukdom. Det fick redaktionen att tro att diagnosen inte var en så känslig uppgift för honom.

Anmälaren replikerade att han inte alls är en medievan person. Han hade aldrig valt att själv skriva om sin sjukdom, däremot fick han en fråga i en poddintervju och svarade då. Men det var orimligt att jämställa en intervju i en ”okänd nättidning” med att exponeras med namn och bild i Svenska nyheter, som har en miljonpublik. Han hade efter inslaget fått frågor om han orkar genomföra uppdrag, med hänvisning till sin sjukdom. Genom att SVT informerat en betydande del av befolkningen om hans sjukdom, inklusive potentiella arbetsgivaren, hade han också drabbats av ekonomisk skada, framhöll han.

Granskningsnämnden konstaterar att en sjukdomsdiagnos är en känslig uppgift som ställer krav att visa särskild hänsyn och återhållsamhet vid publicering. Trots att anmälaren tidigare talat om sin sjukdom i en intervju anser nämnden att Svenska nyheters publicering innebar ett intrång i anmälarens privatliv. Intrånget var inte motiverat av ett oavvisligt allmänintresse, anser nämnden, varför inslaget fälls.

Fler avsnitt
Fler videos