Politiker i Gällivare riskerar fängelse
Gällivare kommuns beslut att lägga ut nämndprotokoll på nätet blir nu föremål för förundersökning om brott mot datalagen.Påföljden kan bli böter eller fängelse för de fem politiker i kommunstyrelsens arbetsutskott som fattat beslutet.
Gällivare kommuns beslut att lägga ut nämndprotokoll på nätet blir nu föremål för förundersökning om brott mot datalagen.
Påföljden kan bli böter eller fängelse för de fem politiker i kommunstyrelsens arbetsutskott som fattat beslutet.
Handlingar och politiska beslut som är offentliga på papper ska också kunna presenteras på Internet, menar Gällivarepolitikerna som anser att det finns en normkonflikt mellan datalagen och grundlagarna TF och RF. De ser Internet som en möjlighet till demokratisk insyn i en extrem glesbygdskommun.
Datainspektionen, som har till uppgift att övervaka att datalagen följs, uppmärksammade kommunen på brott mot datalagen och sekretesslagen i augusti.
Vid en presskonferens i måndags sa Datainspektionens generaldirektör Anitha Bondestam att initativet till förundersökningen inte kommer från myndigheten.
— Eftersom händelsen hamnat så pass mycket i mediernas fokus behövde vi inte anmäla. Kammaråklagaren i Luleå har agerat självständigt.
Ett förslag till ny lagstiftning, en teknikoberoende personuppgiftslag som ska ersätta den föråldrade datalagen, har just lämnats till Lagrådet för granskning. Bondestam välkomnade förslaget, men beklagade att det saknar ställningstagande till öppenheten på Internet.
— Lagförslaget löser inte frågan om politikerna i Gällivare ska få grundlagsskyddad rätt att lämna ut diarier och protokoll via Internet. Det är politikerna som ska definiera gränserna för öppenhet på Internet, inte en statlig myndighet som Datainspektionen.
Den första december kommer Datainspektionen att presentera generella föreskrifter för hantering av personuppgifter på webbplatser.
Gällivare kommun har samlat dokument och övrig bakgrundsinformation på sin hemsida. Journalisten har tidigare skrivit om konflikten i nummer 21, 23, 27 och 30/97.