Gå direkt till textinnehållet

Nytt attentat planeradesmot journalistparet

Journalisterna Katarina Larsson och Peter Karlsson, som 1999 fick sin bil sprängd i Nacka, känner sig ånyo hotade. De är skärrade av uppgifter om att ett nytt attentat planerades mot dem i september i fjol. Polisen avfärdar hotet som oseriöst. I förra veckan erfor TT att fyra män, varav tre kända nazister, i september hade planerat att åter genomföra ett attentat mot journalisterna i samband med en bilreparation.Attentatet skulle utföras när Peter Karlsson hämtade bilen. Polisens tipsare skulle ha utpekat en av de anställda på verkstaden som nazistsympatisör.

Journalisterna Katarina Larsson och Peter Karlsson, som 1999 fick sin bil sprängd i Nacka, känner sig ånyo hotade. De är skärrade av uppgifter om att ett nytt attentat planerades mot dem i september i fjol. Polisen avfärdar hotet som oseriöst.

I förra veckan erfor TT att fyra män, varav tre kända nazister, i september hade planerat att åter genomföra ett attentat mot journalisterna i samband med en bilreparation.

Attentatet skulle utföras när Peter Karlsson hämtade bilen. Polisens tipsare skulle ha utpekat en av de anställda på verkstaden som nazistsympatisör.

Annons Annons

– Våra identiteter är skyddade, men tipsaren kände till mycket detaljer som utomstående inte borde veta något om, säger Peter Karlsson.

Han säger att polisen ett tag inne på att gillra en fälla för att locka fram nazisterna.Men dagen innan Peter Karlsson skulle lämna in bilen till verkstaden ändrades planerna. Polisen bedömde att aktionen skulle bli alltför riskabel att genomföra.

Kritiska mot polisen

De båda journalisterna är missnöjda med länskriminalens hantering av ärendet.

– Det här var polisens största chans sen bilbomben att kunna gripa personerna, säger Peter Karlsson. Men de förbjöd oss att lämna in bilen.

Journalisternas uppfattning är att polisen låtit allt rinna ut i sanden. Ingen kontrollerade ifall personerna dök upp.

– De har ändå att utreda ett olaga hot, säger Peter Karlsson.

Kriminalinspektör Bengt Lönnroth på länskriminalen i Stockholm säger sig ha förståelse för Larssons och Karlssons oro.

– Men vi har försökt förklara för dem att vi har bedömt hotet som oseriöst. Vi får många tips, mer eller mindre seriösa. Det här tipset var inte seriöst.

Lönnroth hänvisar till förundersökningssekretessen, men säger att eftersom bilföretaget lidit skada är han mån om att klart dementera uppgiften att det fanns en nazistsympatisör bland firmans anställda. Polisen ska noggrant ha undersökt saken.

Bengt Lönnroth försäkrar att utredningen fortsätter.

– Men vi ser inte ljuset i tunneln än.

Fick extra bevakning

Peter Karlsson och Katarina Larsson blir upprörda över Bengt Lönnroths kommentarer.

– Tipset var mycket seriöst, säger Peter Karlsson. Polisen tog det på allvar, vilket visas av att vi fick extra bevakning.

Karlsson ifrågasätter om polisen verkligen gjort en ordentlig undersökning av de anställda på bilfirman.

– Lönnroths första kommentar till uppgiften om att det fanns en nazistsympatisör på företaget var att det är en väletablerad bilfirma som inte håller på med sånt. De har 120 anställda. Hur vet Lönnroth att ingen av dem är nazistsympatisör?

hl@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos