FOTO: Julio C Saint Just

Nacka Värmdö Posten blev Årets gratistidning

21 oktober, 2021

För andra året i rad kammade Nacka Värmdö Posten hem priset Årets gratistidning.

På Gratistidningarnas branschdag den 8 oktober korades tretton pristagare. Nacka Värmdö Posten tog för andra året i rad hem priset Årets gratistidning, som från i år heter Årets lokala nyhetstidning.

Juryns motivering lyder: ”Med en ambitiös journalistisk produkt i en elegant redigerad förpackning intar Nacka Värmdö Posten tätpositionen på den lokala gratistidningsmarknaden i Sverige.”

Här är alla vinnarna i de journalistiska kategorierna.

Årets lokala magasin: 100% Nynäshamn. Motivering: “Lokal, läcker och läsvärd. 100% magasinskänsla!”

Årets gräv i gratistidning: Nacka Värmdö Posten, Skolnedläggningar, reporter Charlotta Westling, fotograf Jenny Frejing. Motivering: ”Den skickliga, envisa och kunnigt grävande journalistiken växer ofta fram, när det fungerar som bäst i samverkan med läsarna som kvitterar tidningens professionalitet med förtroende och engagemang.  Så är det med Årets grävjobb, bevakningen av skolnedläggningar av Nacka Värmdö Posten.”

Årets reportage samhälle: Magasinet VXO, Familjen Jodenius får barn, reporter Oscar Appelgren. Motivering: ”Empati och inlevelseförmåga är ibland förbisedda kvaliteter i journalistiskt arbete. Med dessa förmågor kan man komma riktigt nära och beröra, både dem man skildrar och läsarna.”

Årets lokalsajt: Västerås Tidning. Motivering: ”Västeråstidning.se har gjort en imponerande resa från att vara en tråkig informationssajt till att vara en integrerad del av ett redaktionellt universum med uppgift att på bästa sätt serva västeråsarna. Det är rappt, skickligt utfört och ett ypperligt skäl att vilja bo i Västerås.”

Årets artikelserie: Alingsåskuriren, Jag och min sport, reporter Rebecca Hådell. Motivering: ”Att förundras och att vara nyfiken är en port in till engagerande journalistik också i det som verkar vardagligt och nära. Kan man klä nyfikenheten i såväl ord som bild  – och presentera det slagkraftigt då lyfter det, och man får med sig läsarna i ett ’Åh, det visste jag inte!’”

Årets bäst redigerade tidning: Nacka Värmdö Posten, redigering: Marina Wiking, Anna-Karin Blom, Hanna Bäckman. Motivering: ”En mycket hög nivå där samspelet mellan artiklar och annonser ger en bra läsupplevelse. Rubriker och foton skapar med professionell layout en fin kontinuitet.”

Årets förstasida: Nacka Värmdö Posten, Hanna Bäckmann, Jenny Frejing. Motivering: ”Elegant förstasida, duktigt sammansatt, snyggt foto, som berättar en historia, typiskt för 2020. Många relevanta redaktionella ingångar med olika typer av lokala historier. Annons på förstasidan är också viktigt för en kommersiell tidning.”

Årets nytänkare: Sollefteå Bladet, Livestreamad Musik-Quiz. Motivering: ”Genom att kombinera teknik, den egna personalens färdigheter, liveframträdande och människors barnsliga förtjusning i att tävla skapas en känsla av lokal samhörighet och en unik arena för umgänge mitt under pandemin – en modern lägereld. Alla är vinnare – tidningen, läsarna och annonsörerna. Detta är en idé som förtjänar en vidare spridning utanför den gamla regementsstaden som dessutom snart får uppleva en renässans som just regementsstad.”

Årets bild: Tidningen 7, fotograf: Håkan Nordström. Motivering: ”Hockeymatch mellan lärare och elever. En originell bild som för tankarna till ett konstverk. Bilden berättar också positivt om en skola med goda relationer mellan lärare och elever. En tekniskt bra bild med en originell vinkling.”

Årets reportage sport & kultur: #Hälsingland, Parkour, fotograf Emil Gustavsson, reporter Anna Franck. Motivering: ”Att fånga den innersta essensen av en skapande verksamhet på papprets plana yta är en utmaning. Årets reportage är lika fyllt av kraft, fart och glädje som någonsin det skildrade: Parkour i #Hälsingland!”

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies