Gå direkt till textinnehållet

”Medierna måste bli bättre på källkritik”

Nyhetsmedierna granskar inte fakta och källor så väl som de borde, var budskapet på panelsamtalet ”Journalistik i lögnens tid”.

Panelsamtalet på Stockholms universitet igår leddes av journalistikprofessorn Ester Pollack, som började med att klargöra att en ”sanningens tid” aldrig funnits – men att propaganda, lögner och desinformation aldrig kunnat spridas fortare och enklare än idag.

– Det gör källkritisk kunskap allt viktigare, för oss alla, sade hon.

Frågan som ställdes till panelen var om dagens hårt ekonomiskt pressade nyhetsmedier klarar av att leverera den faktakontrollerade kvalitetsjournalistik som behövs mer än någonsin.

Annons Annons

Reportrar utan gränsers svenska ordförande Erik Halkjaer konstaterade att även staters påverkansarbete växer i många länder:

– Planterade nyheter från Kina eller Ryssland är en del av en utrikespolitik.

Han var enig med SVT-grävaren Fredrik Laurin om att medierna för ofta brister och att kontrollfunktionerna på redaktionerna behöver stärkas för att inte mediernas gemensamma förtroendekapital ska förbrukas.

– Det är ett jätteproblem i vardagen att vi inte granskar källor tillräckligt. Jag håller med om att vi måste ställa högre krav på medierna – ansvariga utgivare måste ta det på mycket större allvar, sade Erik Halkjaer.

Men frågan är om mer källkritik är möjligt i många mediers ekonomiskt pressade situation, tillade han.

Sigurd Allern, professor emeritus i journalistik, menade att det inte krävs några enorma resurser för ett källkritiskt arbete.

– Men om du tar genvägar för att du är pressad att ständigt publicera blir det regelbundet fel. Därför är källkritik främst ledningens ansvar, sade Sigurd Allern.

De allt tätare svenska politiska utspelen om public service togs också upp. Fredrik Laurin menade att det är bra att public service tvingas bevisa sitt värde:

– Det är bara att göra sitt jobb och motivera sin existens.

Sigurd Allern höll med om att public services bästa försvar är att vara bra.

– Men det nya med den mediepolitiska debatten är att vi ser en mer koordinerad politisk kampanj för att släcka public service. Den måste vi ta på allvar, menade han.

Fler avsnitt
Fler videos