Gå direkt till textinnehållet

Medierna frias för Vems SR?-inslag

Initiativtagarna bakom uppropet Vems SR? anmälde SR Mediernas inslag om uppropet till Granskningsnämnden. Inslaget frias.

I oktober förra året sände P1-programmet Medierna ett inslag om uppropet Vems SR?, som handlade om rasism på Sveriges Radio.

Inslaget fokuserade på uppropets kritik mot SRs publicistik. Medierna hade pratat med ett tiotal journalister på Ekot, men ingen ville ställa upp med namn.

Däremot redogjorde en kritiker på kulturredaktionen för sin kritik mot uppropet. Kritikern sade bland annat att uppropet ”använder sig av diskrimineringsfrågan som en sorts trojansk häst för att genomdriva en identitetspolitisk agenda när det gäller Sveriges Radios journalistik” samt att initiativtagarna vill ”reservera tolkningsföreträdet i frågorna efter hudfärg och etnisk bakgrund”.

Delar av uppropet lästes upp i Medierna, liksom ett mejlsvar från initiativtagarna, som sagt nej till bandad intervju. SRs programdirektör intervjuades.

Inslaget anmäldes av initiativtagarna till uppropet för bristande opartiskhet och saklighet. Anmälarna ansåg bland annat att Medierna gav en missvisande bild av vad uppropet innehåller och att inslaget gav SR-kritikern stort utrymme att kritisera uppropet på felaktiga grunder.

Bland annat stämmer det inte att uppropet eller initiativtagarna vill att SR ska bedriva en journalistik där tolkningsföreträdet i frågorna om rasism reserveras efter hudfärg och etnisk bakgrund, underströk de.

Granskningsnämnden bedömer att medarbetare på SR, som är direkt berörda av den offentligt publicerade kritiken, måste kunna redogöra för sin hållning i frågan utan att det strider mot kravet på opartiskhet. Nämnden konstaterar också att initiativtagarna erbjöds möjlighet att medverka, och att deras kommentarer redovisades i Mediernas inslag.

Inslaget strider därmed inte mot kraven på opartiskhet och saklighet, anser Granskningsnämnden.

Fler avsnitt