Gå direkt till textinnehållet

Maria Ressa får Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne

Publicistklubbens pris 2020 till Anna Politkovskajas minne går till den filippinska journalisten och publicisten Maria Ressa, som i veckan dömts till fängelse för förtal.

Prismotiveringen lyder: ”För hennes mod att stå emot en korrupt president och för att hon trots stora personliga risker fortsätter att stå för journalistikens viktigaste princip: en fri och oberoende granskning av makten.”

– Maria Ressa är en självklar mottagare av årets pris till Anna Politkovskajas minne. Genom hennes arbete påminns vi om varför journalistiken behövs. I det pågående krig mot pressfriheten som president Duterte för har hon blivit den tydligaste måltavlan. Trots det fortsätter Maria Ressa stå för press- och yttrandefrihet, säger Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg i en kommentar.

Maria Ressa, grundare av nyhetssajten Rappler, dömdes i måndags för ”förtal på nätet”, med ett straffvärde upp till sex år. Pressfrihetsorganisationer fördömer domen. 

Annons Annons

2018 utsåg Time Magazine Maria Ressa och ett antal andra journalister, ”sanningens väktare” till Årets person (bilden).

– Maria lever under ständigt beskydd sedan många år. Hon har utstått dödshot och hot om sexuellt våld, stått emot trollarméer och trakasserier, men framförallt åtalats vid elva tillfällen sedan, i uppenbara försök från presidenten att skrämma och hindra Maria och Rappler från att sköta sitt journalistiska uppdrag. Ändå fortsätter hon sitt viktiga uppdrag, säger Anna Gullberg, ansvarig för Publicistklubbens internationella kontakter.

Maria Ressa skulle ha invigningstalat vid det inställda Grävsemineriet i Borås och är fortfarande anmäld som huvudtalare vid det uppskjutna Gräv i september.

– Nu är det oerhört viktigt att journalistvärlden sluter upp bakom Maria Ressa. Jag fortsätter att hoppas på att vi ska få höra henne tala i september, som planerat, säger Hanna Grahn, årets Grävgeneral.

– Maria är en av vår tids viktigaste röster för fri och oberoende journalistik. Vi blev mycket glada över att just hon tilldelas priset och självklart välkomnar vi Publicistklubben att tilldela Maria Ressa sin utmärkelse i samband med Grävseminariet, säger Fouad Youcefi, ordförande för Föreningen grävande journalister.

Priset till Anna Politkovskajas minne delas ut “till en journalist som i sitt arbete utmärkt sig i försvaret av yttrande- och tryckfriheten”.

Det utdelades första gången 2007, året efter mordet på Anna Politkovskaja.

Fler avsnitt
Fler videos