Gå direkt till textinnehållet

Ledarskribenter programleder Ring P1

Sveriges Radios ring in-format Ring P1 firar 20 år genom att bjuda in fyra ledarskribenter att ta emot lyssnarnas samtal. "Samtalen kan bli både lugnare och stormigare", menar producenten Susanne Ehlin.

Nästa vecka tar Ivar Arpi, Heidi Avellan, Stig-Björn Ljunggren och Jonna Sima plats i Ring P1s studio tillsammans med programledaren Emmy Rasper.

Producenten Susanne Ehlin säger att syftet med greppet är att "hylla åsikterna":

– Vi vill uppmärksamma att programmet fyller 20 år och ge våra lyssnare en extra krydda i debatten, och låta dem diskutera med någon som är en uppenbar meningsmotståndare eller kanske åsiktsfrände.

Annons Annons

Räknar ni med en hetsigare debatt med dem i studion, eller hoppas ni tvärtom kunna bidra till större förståelse över åsiktsgränserna?
– Jag hoppas att det blir lite av varje! När våra ordinarie programledare ska ställa motfrågor oavsett åsikt, kanske samtalen nu kan bli både stormigare och lugnare. Det är första gången vi testar den här formen, så det blir spännande att se hur det blir. Tidigare har vi haft partiledarna med i studion inför riksdagsvalen och även om det har blivit lite diskussion då också, har det varit mer av karaktären fråga-svar än debatt vid de tillfällena.

Det pratas mycket om det hårdnande debattklimatet och polariseringen – vilken är er uppfattning på Ring P1?
– Jag har arbetat med programmet i fyra år och jag tycker nog inte att samtalen till programmet präglas av ett hårt debattklimat. Möjligen att det blivit lite mer polariserat på så vis att många har väldigt starka åsikter och att det ibland finns ovilja att förstå sina meningsmotståndare.

– Men jag skulle säga att de allra flesta av de som medverkar har idéer om hur man skall nå fram till förbättringar i samhället på olika sätt och det tror jag är ett av programmets största värden – att vem som helst har möjlighet att framföra synpunkter och föreslå lösningar på problem som man uppfattat.

 

Fler avsnitt
Fler videos