Gå direkt till textinnehållet

”Ingen hade skrivit om popbandens turnéliv”

Musikjournalisten Anders Tengner har hört många historier och skrönor från popbandens turnéer under åren. Nu kommer boken Turnéliv där han intervjuat 1960-, 70- och 80-talets artister om vad som hände bakom kulisserna.

Hälsar man på hos Anders Tengner i hans ombonade hem och får kika in i kontorsskrubben hänger guldplattor av Alice Cooper och Europe på en vägg som i övrigt är full av gamla minnen från hans liv som musikjournalist. Han har ett enormt kontaktnät i branschen efter att ha träffat många pop- stjärnor och turnerat med bland annat Kiss, The Runaways och Europe på 70- och 80-talen.

– På den tiden var det lätt att få kontakt med artisterna. Det var bara att knacka på i logen. Artisterna litade på mig. Jag är ingen kritiskt granskande journalist – snarare en glättig nöjesjournalist som jobbat hårt. Att jobba som jag gjorde då skulle inte vara möjligt i dag.

Anders Tengner har skrivit i numera nedlagda poptidningarna Poster, Okej (där han också var chefredaktör), Rocket och Superstar (som han startade). Men på senare år har han frilansat. Han har också skrivit en mängd böcker, bland annat om Yngwie Malmsten och Europe. Men boken Turnéliv – Historierna som stannade i turnébussen. Tills nu är något annat. Den handlar inte så mycket om musiken.

 – Jag har ju hört historierna och skrönorna och kom på att ingen hade skrivit om popbandens turnéliv, säger han.

Så Anders Tengner började intervjua gamla musiker om tiden då de rullade omkring på vägarna på väg till konserter över hela Sverige.

– Det var kul att göra något annorlunda, att prata med dem om annat än musik. Dessutom pratade jag med flera dansband – dem hade jag inte intervjuat tidigare.

I boken finns mängder av bilder, många privata som Anders Tengner fått låna och som aldrig visats tidigare.

Ett kapitel heter Brudarna! Idéerna för hur man skulle få de kvinnliga fansen till rummen, förbi en vakande portier, var många.

Janne Önnerud, tidigare i The Hounds, säger i boken:  ”Jag har fem ungar och elva barnbarn. Skulle det komma fram hur farfar och morfar röjde skulle de lägga mig på en egen kyrkogård.”

– Det finns berättelser i boken som man inte i sin vildaste fantasi skulle tro har hänt, berättar Anders Tengner. Men mycket är väl preskriberat i dag. Och det värsta har jag fått censurera.

Andra kapitel handlar om vägkrogar, hotell och loger, fordon, gager och sprit.

– Själv har jag inte varit med och sett några sönderslagna hotellrum. Men oförståndiga ungdomar på turné kan hitta på många dumheter.

Fler avsnitt
Fler videos