Hänt Extra fälldes
flest gånger

24 januari, 2017

MEN-beslut Hänt Extra fälldes tre gånger av Pressens Opinionsnämnd under 2016 och toppar klanderligan. Antalet fällningar under 2016 blev rekordlåga 28.

De senaste tolv åren har någon av kvällstidningarna Aftonbladet eller Expressen toppat PONs årliga klanderliga, men Aftonbladet har för andra året i rad undgått att få en enda fällning i PON, och Expressen fälldes vid två tillfällen. I stället är det Hänt Extra som fällts flest gånger, två gånger för publiceringar om Laila Bagge och en gång för en publicering om Bianca Ingrosso.

Expressen hamnar på delad andraplats med tidningen Dagen som också fick två fällningar 2016.

Under 2016 fälldes 28 publiceringar för att ha brutit mot god publicistisk sed, vilket är ett litet antal jämfört med föregående år. Mellan 2012 och 2015 fälldes 36-38 publiceringar årligen.

Under året var det endast Piteå-Tidningen som fälldes för att ha ”grovt” brutit mot god publicistisk sed. Det gällde en intervju med en kvinna som på ett detaljerat och integritetskänsligt sätt berättade om sin sambos otrohet.

Expressen toppar anmälningsligan med 95 anmälningar (varav två fällningar), följt av Aftonbladet med 52 anmälningar (varav inga fällningar) och Vestmanlands Läns Tidning med 16 anmälningar (varav inga fällningar). PO Ola Sigvardsson skriver i årsberättelsen för PO/PON att den höga siffran för Expressen av allt att döma beror på att tidningen valt att införa en knapp vid varje nyhetsartikel på Expressen.se som leder till POs elektroniska anmälningsblankett. ”Det vore en välkommen utveckling om andra tidningar valde att finna liknande tekniska lösningar”, skriver Ola Sigvardsson.

Läs mer om PON-fällningarna 2016 i Ola Sigvardssons senaste krönika i Journalisten.

MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies