Gå direkt till textinnehållet

Google och TT möts i rätten

TT och Google möts i Stockholms tingsrätt nästa vecka. TT-ägda Scanpix har stämt Google på fem miljoner kronor för otillåten bildpublicering. Målet ser ut att blir fördröjt och nya stämningar kan inkomma, rörande texter.

Förra året stämde Scanpix amerikanska Google för att de otillåtet kopierar och publicerar Scanpix tumnagelbilder på Google News, något som Journalisten berättade om i februari.

Snart har ett år gått sedan stämningsansökan skickades in och den 15 januari möts parterna i Stockholms tingsrätt, men det lär dröja innan dom faller.

– Som jag ser det försöker Google fördröja och fördyra processen. De har accepterat att avgörandet ska ske i Stockholms tingsrätt, men de hävdar att amerikansk lag ska gälla eftersom det är det amerikanska Google som har stämts och bilderna är publicerade på internet, säger TTs advokat Johan Åberg.

Vilket lands lag som ska gälla måste avgöras först, och det är den frågan som tingsrätten ska ta upp på tisdag.

– Jag ser det som självklart att det är svensk lag som ska gälla. Jag räknar med att det kommer att dröja minst ett år till innan vi får se en dom, säger Johan Åberg.

Förhandlingar mellan TT och Google har pågått sedan Google News startade i Sverige 2006, men någon överenskommelse har inte kunnat nås och förra året valde man alltså att stämma det amerikanska bolaget.

Samtidigt har Google kommit överens med en belgisk utgivarorganisation om ersättning för material publicerat på Google News.

– Frågan om en förlikning och en lösning borde komma upp. TT och Scanpix har hela tiden varit villiga att finna en lösning, säger Johan Åberg.

Ni har inte stämt Google för upphovsrättsintrång för några texter, kan det bli aktuellt?
– Absolut. Vi började med bilderna för det är enklast. Det finns redan en dom om att tumnagelbilder är upphovsrättsskyddade i Högsta domstolen. TTs texter kan mycket väl komma med senare.

Fler avsnitt
Fler videos