Förtroendevald i Unionen framställdes som oseriös

19 december, 2018

PON-beslut Aftonbladet klandras av Pressens Opinionsnämnd för en dold filminspelning från en bjudresa för fackliga företrädare på Viking Line.

I november 2017 publicerade Aftonbladet en artikel om en visningsresa till Åland som Viking Line bjöd fackliga företrädare på. Rederiets bjudresa riktade sig till sådana fackligt förtroendevalda som anordnade konferenser och utbildningar för sitt fackförbund.

I fokus för rapporteringen stod förtroendevalda från Polisförbundet, men i anslutning till artikeln på Aftonbladets sajt förekom en filmsekvens tagen med dold kamera, där man ser en kvinna som är förtroendevald i Unionen beställa något att dricka i baren på fartyget. Hon hörs också fråga efter en ”lonken” (en long drink).

Kvinnan anmälde publiceringen till Allmänhetens Pressombudsman (PO), som anser att även om artikeln inriktade sig på Polisförbundet och på Viking Line, så innebär publiceringen av filmen där hon syns i ett sådant sammanhang, att hon framställs som ”oseriös i sin fackliga gärning”. Hon har inte någon framskjuten facklig position och tidningen borde ha erbjudit henne ett samtidigt bemötande. Eftersom så inte skett anser PO att Aftonbladet förtjänar klander.

PON delar POs bedömning och klandrar tidningen för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
PON-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies