Gå direkt till textinnehållet

”Få andra medier tar upp det här problemet”

De har båda prisats för artiklar om hemtjänstfusk. Nu kommer Mira Klingberg Hjorts och Karl Martinssons bok Hemtjänstmaffian.

För Mira Klingberg Hjort började det redan 2013 då hon i Kommunalarbetaren gjorde en stor satsning på att skriva om privat hemtjänst i Stockholms län och tidningen avslöjade en stor fuskhärva i Södertälje – något hon fick en guldspade för.

Även Karl Martinsson har skrivit om fusk på privata hemtjänstföretag i Arbetet och 2020 fick han och Mira ta emot Fackförbundspressens pris för bästa avslöjande, när de granskat ett specifikt hemtjänstföretag.

De båda tidningarna ligger i samma lokaler och Mira och Karl har gjort en del granskningar ihop tidigare. De blev kontaktade av ett förlag och bestämde sig för att skriva boken.

Annons Annons

– När man skriver artiklar tvingas man släppa mycket research som inte får plats, säger Mira Klingberg Hjort och Karl Martinsson skjuter in:

– Vi kan ju inte heller bara skriva artiklar om privat hemtjänst hela tiden.

Karl Martinsson är intresserad av datajournalistik, och tillsammans hade de tidigare kartlagt alla företrädare för privata hemtjänstbolag, ett arbete som blev ett av underlagen till boken. Hade företagen blivit utkastade från några kommuner?

– Det tråkiga är att Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, har så dålig koll på sina register. Ivo borde styra upp registerverksamheten bland annat för att det ska bli lättare för journalister att granska, säger Mira Klingberg Hjort.

De tog tjänstledigt en dag i veckan och avsatte lördagarna för att skriva. De har skrivit var och en för sig, men sedan delat kapitlen mellan sig, skrivit om och försökt hitta ett gemensamt språk.

– Det var inte så svårt, säger Mira. En del av researchen var redan gjord och vi hade hjälp av tidigare upparbetade kontakter när vi undersökte nya företag.

Karl Martinsson håller inte med om att det var så enkelt.
– Det var knepigt att skriva kapitel på 30 000 tecken när man var van att skriva artiklar på högst 12 000. Och så var vi bara lediga en dag varje helg i flera månader.

I boken berättar de häpnadsväckande historier om hur flera av de privata hemtjänstföretagen sätter fusket i system genom att till exempel ha anhöriganställda (något som ofta inte är tillåtet) och fuska med de timmar de lägger ner på brukarna. De lurar kommunerna på miljonbelopp. På kommunerna är tjänstemännen ofta medvetna om det fusk som kan förekomma med skattepengarna.

– Det är nog ingen kommun som är nöjd med att ha fuskare inom hemtjänsten, men tjänstemännen tycker att det är jobbigt att ta tag i det här, säger Karl Martinsson.

Mira och Karl skulle gärna se en debatt om hur skattepengarna används.
– Assistansfusk och gamla som vanvårdas är många medier intresserade av, men de här frågorna skrivs det inte lika mycket om.

***

 

Fotnot: Hemtjänstmaffian ges ut av Atlas förlag.

Fler avsnitt
Fler videos