Gå direkt till textinnehållet

Det är ett misslyckande

I tio år har Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea. Ännu har ingen rättegång hållits, inga anklagelser förts fram. Ingen vet hur han mår. Nu växer kritiken mot UDs tysta diplomati.

September 2001. Medan världen är vänd mot röken från de brinnande tornen i USA passar Eritreas president Isaias Afwerki på. Någon vecka efter terrorattackerna i USA fängslas minst elva eritreanska politiker. Den fria press som bara är fem-sex år gammal förbjuds. Och ett tiotal journalister grips, en av dem svensk-eritreanen Dawit Isaak. Samtliga förklaras vara säkerhetsfångar – några formella anklagelser framförs inte.

(…)

I november 2005 försätts Dawit Isaak plötsligt på fri fot.

– Han ringde till mig och sa "Jag är fri, vi ses snart i Sverige". Då gick jag ut med det till TT, berättar Leif Öbrink.

Men tiden utanför cellväggarna blev kort; bara några dygn senare var Dawit Isaak tillbaka i fängelse. Telefonsamtalet senhösten 2005 är den senaste kontakten med honom. Trots oräkneliga upprop, namninsamlingar, manifestationer, artiklar och engagemang från medier, politiker och det civila samhället sitter han fortfarande fängslad utan att ha fått sin sak prövad i rättegång.

– Det är ett misslyckande. För UD och för rättsstaten Eritrea framför allt – det är ingen rättsstat. Och ett misslyckande för Dawits eget liv. Det är riktigt illa, säger Dawit Isaaks bror Esayas Isaak.

(…)

Esayas Isaak menar att det är dags för UD och regeringen att sätta hårt mot hårt. Stäng den eritreanska ambassaden i Stockholm och utvisa dem som jobbar där – den ger ju ändå inga svar, menar han.

(…)

Allt fler ifrågasätter nu om tyst diplomati, som Utrikesdepartementet valt som strategi för att få Dawit Isaak fri, är den rätta vägen att gå. Journalisten Khaled Abdu, som flydde från Eritrea för tio år sedan, anser att den tysta diplomatin bara leder till att Dawit Isaak glöms bort. (…) Khaled Abdu lyckades fly från Eritrea innan massarresteringarna mot oberoende medier inleddes 2001. Han hade redan arresterats fem gånger på grund av sitt arbete som chefredaktör på den oberoende tidningen Admas. Han bor i dag i Sverige.

– Tyst diplomati leder inte till att Dawit Isaak blir fri. Tyst diplomati har bara lett till att kritiska röster tystats i Sverige.

(…)

Åke Pettersson, programledare för Sveriges Radios program Publicerat, har under flera år sagt att den tysta diplomatin inte fungerar.

– Ingen vet vad som händer. UD säger att de jobbar hårt för att få honom fri. Men vi har ingen aning om vad de gör. Vi vet inte ens om han lever. Carl Bildt borde åka till Eritrea, det vore en möjlighet, säger Åke Pettersson.

Läs hela reportaget om Dawit Isaak, den tysta diplomatin och mediebevakningen i senaste numret av Journalisten. Vi har också besökt den regimkritiska TV Zete som når exileritreaner över hela världen från studion vid Medborgarplatsen i Stockholm.

Beställ din prenumeration här: 

https://www.prenservice.se//bestallpren.aspx?titel=139&kampanj=139102

.

Fler avsnitt
Annons
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslagsbild till Journalisten nummer 2 2025, med grävreportern Jennifer Mayer som ser ut att få en spruta med fillers injicerad i läppen.