Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
9 november, 2022
Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.
DEBATT REPLIK Yrkesetiska nämndens ordförande Jens Krey svarar på Claes Sandgrens kritik mot journalisternas yrkesetiska regler.
Den journalistiska yrkesetiken går att spåra tillbaka till början av förra sekelskiftet. För att den ska fortsätta att vara relevant än i dag är det både välkommet och viktigt att hålla diskussionen om den levande, oavsett om den kommer inifrån kåren eller från utomstående.
Inom Journalistförbundet har både yrkesetiken och Yrkesetiska nämndens arbete lyfts på de senaste två kongresserna. Förbundets medlemmar har i demokratisk ordning gett förbundsstyrelsen i uppdrag att utreda hur yrkesetiken bäst tas omhand i förbundet. Det vore förmätet att föregå den utredningen, speciellt som ordförande för Yrkesetiska nämnden.
Ett av Yrkesetiska nämndens nuvarande uppdrag är att pröva anmälningar mot journalister som kan ha brutit mot någon av de 13 yrkesetiska regler som alla Journalistförbundets medlemmar förbundit sig att följa. Reglerna är inte exakt formulerade och tanken är att de, tillsammans med nämndens beslut, över tid ska mejsla fram yrkesetiken. Många regler har sin grund i slutet av 1960-talet och om den ovan nämnda utredningen skulle landa i att de bör ses över skulle nog det inte komma som en överraskning för någon initierad.
Vad det gäller de fem förslag som lyfts fram i debattartikeln så rör några av dem snarare publicitetsreglerna, åsiktsregistrering och olika mediers arbetssätt än yrkesetiken som sådan. Vi välkomnar all yrkesetisk diskussion då vi är fast övertygade om att den trovärdighet den skapar gynnar den fria och oberoende journalistiken. Vad den diskussionen sedan mynnar ut i, och om det är konstruktivt att kategoriskt begränsa vissa journalistiska arbetsmetoder, återstår att se.
Jens Krey
ordförande i Yrkesetiska nämnden
Läs Claes Sandgrens debattartikel här: Journalisternas etiska regler om anskaffningen av material bör skärpas
Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.
och Amanda Romare är nya skribenter på SvD Kultur.
blir sajtchef på Svenska Dagbladet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies
Kommentarer
Det finns 0 kommentarer på sidan.
Kommentera