Kladdigt fjäskande i Almedalen

4 juli, 2014

Låt mig gå rakt på sak: Under de senaste dagarna här i Visby växer min frustration. Hur många journalister och  chefer har public service skickat hit till Almedalen? Vad kostar hotellrummen, arbetsrummen och hela satsningen? Hur mycket arbetstid läggs ner? Varför?

Det är första gången jag är här. I egenskap av huvudredaktör för SVT Opinion tjatar jag på politiker, pressfolk och debattörer att i framtiden ringa till mig när de vill skriva debattartiklar. Min närvaro här leder förhoppningsvis till att fler och tyngre skribenter väljer att göra utspel och debattera hos oss, istället för till exempel DN eller Aftonbladet. SVT vill att jag som huvudredaktör för en av Sveriges största debattsajter ska vara på plats, en åsikt jag delar.

Flera medarbetare inom public service sliter hårt den här veckan. Livesändningar, strulande teknik och oväntade problem skapar stress och frustration. Många somnar tidigt på kvällarna, och går upp tidigt på morgonen. De flesta kollegor har varit här tidigare. Många är på ett eller sätt kritiska mot fenomenet Almedalen.

Själv knyter jag en mängd nyttiga kontakter med alltifrån amerikanska kongressmän till kända svenska författare. Jag delar ut flyers om de kurser som vår förening arrangerar i höst, till det fåtal grävande journalister som jag stöter på (hej Fredrik, underbart att se dig på benen igen!).

Jag bjuds på rosé i plastglas av PR-byrån Prime (tack, Charlie!), Aftonbladet bjuder också på ett glas rosé (tack, Ehsan!), men annars består mutorna mest av gratis kaffe, juice eller godis.

När jag traskar fram och tillbaka på gatstenen i Visby hälsar jag på en mängd chefer och mellanchefer inom public service. Vad gör de här, tänker jag? Ska alla vara med i direktsändningarna? Varför ser de så avslappnade ut i sina shorts och solglasögon?

Inför Grävseminariet i Umeå i mars i år så tjatade vi i FGJ-styrelsen på mediechefer runtom i landet. Vi vill att de skulle lägga några tusenlappar på sina reportrar och skicka dem till Gräv. De flesta cheferna sa nej, många vill pruta. Alltför få chefer lät sig övertalas att skicka sina medarbetare till Gräv för att förkovra sig, låta sig inspireras och få tips från kollegor.

Almedalsveckans höjdpunkt är enligt många DJ Battle på onsdagskvällen. En mängd sponsorer bjuder in journalister och politiker att spela skivor. När jag kliver in på Kallis gör jag sällskap med flera hundra journalister, politiker och PR-folk. Många är berusade, helrör med champagne bärs ut och vakterna skäller åt folk att sluta dansa på borden.

Carl Bildt, Eva Hamilton, Erik Fichtelius, Mona Sahlin, Ebba Busch, Steffo Thörnqvist, Beatrice Ask, Mikael Damberg, Christer Björkman och många fler - det är väldigt gott om politiker och journalister som dansar, skålar och skrattar tillsammans.

Det kladdiga fjäskandet sker helt öppet. Mitt under det viktiga supervalåret 2014, när vi journalister dränks i utspel, jippon och pr-kampanjer väljer våra chefer att åka hit och mingla med samma makthavare som vi har i uppdrag att granska. I en tid av besparingar så läggs resurser på representation istället för granskningar.

På dansgolvet ser jag mellanchefer inom public service, och när SVT slår TV4 i DJ Battle jublas det rejält på Kallis.

Ni chefer som föreläser om transparens och kräver öppenhet av andra makthavare – kom igen nu: kliv fram och berätta, vad kostade just din vistelse på Gotland?

Under veckan i Visby har jag pratat med en mängd journalistkollegor från hela landet. Många skakar på huvudet över absurda priser på flygbiljetter, boende och konferensutrymmen. Helt klart är att en hel del licenspengar spenderas under den här veckan, men hur mycket?

Efter Almedalsveckan och efter semestern tänker jag som FGJ-ordförande ringa några säljsamtal . Jag ska försöka övertyga chefer inom public service att låta ambitiösa journalister åka till Grävseminariet 2015 i Jönköping, och jag tänker fråga: ”Vad gjorde du i Almedalen?”.

Terje Carlsson

Ordförande Föreningen Grävande Journalister.

Kommentarer

Det finns 11 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Liselotte fre, 2014-07-04 13:27

Det är anmärkningsvärt. Det är inte för inte det pratas om "etablissemanget" och "sjuklövern". Adel, präster, borgare och media...?

Inlagt av A.T. fre, 2014-07-04 14:38

Almedalsveckan är nog det bästa exemplet på varför jag röstar blankt och knappt följer media i Sverige längre. Nedmonteringen av användandet har pågått i ett par år och det är inte mycket kvar nu. Jag klarar mig alldeles utmärkt ändå och mår mycket bättre i huvudet framförallt. Men en fråga har jag: Hur många liter rosévin gick det åt under veckan, kära makthavare och maktgranskare?

Inlagt av Tomas Bresky lör, 2014-07-05 10:01

Bra rutet, Terje

Inlagt av Janne Suhr lör, 2014-07-05 10:07

Det talas ju så mycket om integritet nu för tiden, särskilt i media kommer det ofta upp om vår hotade integritet och att man lätt blir kränkt.

Men en journalists integritet är ju att hålla ett avstånd till de som ska granskas, var är svenska journalisters integritet?

Det är en skamlös inavel i Sverige mellan politiker och journalsiter!!

Inlagt av Chris Forsne lör, 2014-07-05 14:28

och hur tror artikelförfattaren det sett ut på andra lockande resmål under åren? T ex MIP i Cannes. Det vimlar där som i Almedalen av SVT-chefer på alla nivåer. Det stora flertalet utan någon större anledning att vara där. Det är ett mångårigt och galopperande slöseri med public servicepengar. Till att börja med skulle säkert hälften av cheferna på SVT kunna rationaliseras bort omgående med enda resultat att de produktioner som läggs ut till tittarna blir bättre. Chefssjukan har pågått i åratal på bekostnad av program och nyhetsverksamheten.

Inlagt av Mikael Strandman sön, 2014-07-06 12:21

För 10 - 25 år sedan duggade skandalerna tätt med porrklubbsbesök, fantasilöner, fallskärmar och avgångsvederlag för politiker och generaldirektörer. Dessa skandaler verkar nu ha upphört helt...

Är det politikerna eller journalisterna som har ändrat sig?

Inlagt av Ingrid Kampås sön, 2014-07-06 18:07

Bra skrivet o hoppas du får behålla jobbet... - o bra kommentar av Chris Forsne, jag har den största respekt för dig efter din bok Vår man i världen - jag tror du vet väl hur det går till med det som danskarna kallar "frynsegoder"...

Inlagt av Yvette sön, 2014-07-06 22:08

Bra skrivet, detta ger hopp om att det fortfarande finns seriösa och grävande journalister som vågar ställa dom viktiga frågorna. Lycka till med ditt arbete Terje Carlsson.

Inlagt av Urban Önell mån, 2014-07-07 10:04

Almedalen ska givetvis bevakas, av klartänkta och nyktra journalister. Ska man vara professionell och trovärdig i sitt journalistiska uppdrag ska man givetvis vara noga med att upprätthålla distansen till makthavarna, politikerna och lobbyisterna. Häpnadsväckande att Terje ska behöva påminna om detta.

Inlagt av Lennart mån, 2014-07-07 16:51

Detta måste vara ett av de mest fariseiska inläggen i Journalistens historia. TC anser sig sååå mycket duktigare och fiinare än alla kollegor. Och han, och ingen annan, är den ende professionelle.
Ja, jösses!

Inlagt av Annacatin ons, 2014-07-23 00:16

Surt, sa Lennart. Och så blev det ännu ett poäng för Terje. Heja Terje! Och tack.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies