Gå direkt till textinnehållet

Utlandsspionerilagen: ”Journalister måste fundera på om de vill bli den nya Assange”

I en manifestation på Mynttorget idag pekade Stödkommittén för Julian Assange på kopplingen mellan fallet Assange och utlandsspionerilagen.

En av de inbjudna talarna var Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

– Julian Assange, Chelsea Manning och Edward Snowden är exempel på personer som har tillhandahållit känsliga uppgifter om militära insatser till medier, och nu jagas som spioner.

Halkjaer lyfte också att det är synd att Liberalerna bytt fot om lagen sedan i våras, ”utan att det ändrats en stavelse i förslaget”.

– Så nu står vi inför ett scenario där visselblåsare och journalister helt enkelt måste fundera lite på om de ska bli den nya Snowden eller Assange, säger Erik Halkjaer.

– Press- och yttrandefriheten försvagas med omröstningen idag.

Stödkommittén manifesterade utanför riksdagshuset. Foto: Tor Johnsson

Wikileaksgrundaren Julian Assange åtalades 2019 av USAs justitiedepartement på 17 punkter för att ha brutit mot spionlagen genom publiceringen av tusentals hemligstämplade dokument som den amerikanska officeren Chelsea Manning läckte till Wikileaks.

Om Assange utlämnas från Storbritannien och döms i amerikansk domstol kan han dömas till 175 års fängelse.

– RSF kräver att han ska släppas fri omedelbart. Mina kollegor var med i en aktion nyligen där vi stod runt det brittiska parlamentet och krävde att han skulle släppas. Med tanke på det absurda i att han jagas jorden runt för att han släppt känslig information om militära övergrepp i internationella Natoinsatser i bland annat Afghanistan.

Fler avsnitt
Fler videos