Gå direkt till textinnehållet

Tre medieröster om Pilger-kritiken

Assange "Konspiratorisk", "Ovärdigt" och "Löjligt". Karin Olsson, Expressen, Jan Guillou, Aftonbladet och Anne Lagercrantz, SR Ekot, avfärdar John Pilgers angrepp på svenska journalister.

Karin Olsson, kulturchef på Expressen, har svårt att förstå John Pilgers kritik.
– Jag tycker att den här kritiken låter otydlig, invecklad och konspiratorisk, säger Karin Olsson.
Expressen avslöjade brottsmisstankarna mot Assange i augusti 2010 och var nyhetsledande.
– Jag kan inte tala för andra medier, men min bild av Expressens bevakning av Assangehistorien är att den har varit mångsidig, tydlig och otroligt omfattande. Alla vinklar och alla detaljer har prövats och rapporterats. Det var på Expressens kultursidor som vi avslöjade kopplingarna mellan Wikileaks och Israel Shamir. Jag blev intervjuad av bland andra The Guardian och BBC om det.
– Det har förekommit rättsskandaler förut i Sverige. Men här handlar det om ett förhör. Frågan gäller att han är misstänkt för ett brott i Sverige, och han är kall-
ad till förhör. Assange ger inte det svenska rättsväsendet en chans, utan försöker kokett förhala hela processen, säger Karin Olsson.

Journalisten och författaren Jan Guillou beskriver John Pilgers anklagelser som ”löjeväckande”.
– Det är storståtliga ord för en struntsak. Svenska mediers bevakning har varit utredande, måttlig och saklig. Det är i huvudsak Julian Assange själv som skapat rubriker genom sina märkvärdiga anklagelser mot det svenska rättsväsendet, säger Jan Guillou.
– Claes Borgström må vara socialdemokrat, det finns några sådana kvar i landet, men han innehar inte någon politisk funktion. Jag har svårt att förstå hur denna påstådda socialdemokratiska konspiration mot Assange ser ut.
Han avfärdar Pilgers kritik.
– Vi har fri bevisprövning i Sverige. I Storbritannien och i USA finns det mer formella krav kring att rikta en misstanke. Med mindre än att Assange erkänner kommer nog den delen av förhöret att bli ganska kort.
– Det är tråkigt att höra dessa löjeväckande och verklighetsfrämmande anklagelser från John Pilger. Han är en internationell storhet som jag alltid har haft respekt för. Det här är ovärdigt honom.

Anne Lagercrantz, chef för SR Ekot, anser att bevakningen har varit god.
– Vi ska alltid vara öppna för kritik och undersöka brister i vår bevakning. Det tycker jag är mycket viktigt. Med detta sagt tycker jag inte att de invändningar som John Pilger framför är korrekta.
– Svenska medier har varit måna om att förklara den rättsliga processen och jag tycker att Ekot har varit tydligt med att bland annat beskriva skillnaderna mellan det svenska rättssystemet och systemen i andra länder.
– När det gäller Pilgers jämförelse mellan svenska journalister och metoderna som har använts av Rupert Murdochs press i Storbritannien, ja, det är en nästan löjlig koppling.
Den fundering Anne Lagercrantz har haft mot bevakningen har i stället rört namnpubliceringen.
– Det är inte alls konstigt att Julian Assange namnges. Men i efterhand har jag reflekterat kring att det var en ovanligt snabb och ovanligt massiv exponering av en brottsmisstänkt.

Fler avsnitt
Fler videos