Tre medieröster
om Pilger-kritiken

16 februari, 2012

"Konspiratorisk", "Ovärdigt" och "Löjligt". Karin Olsson, Expressen, Jan Guillou, Aftonbladet och Anne Lagercrantz, SR Ekot, avfärdar John Pilgers angrepp på svenska journalister.

Karin Olsson, kulturchef på Expressen, har svårt att förstå John Pilgers kritik.
– Jag tycker att den här kritiken låter otydlig, invecklad och konspiratorisk, säger Karin Olsson.
Expressen avslöjade brottsmisstankarna mot Assange i augusti 2010 och var nyhetsledande.
– Jag kan inte tala för andra medier, men min bild av Expressens bevakning av Assangehistorien är att den har varit mångsidig, tydlig och otroligt omfattande. Alla vinklar och alla detaljer har prövats och rapporterats. Det var på Expressens kultursidor som vi avslöjade kopplingarna mellan Wikileaks och Israel Shamir. Jag blev intervjuad av bland andra The Guardian och BBC om det.
– Det har förekommit rättsskandaler förut i Sverige. Men här handlar det om ett förhör. Frågan gäller att han är misstänkt för ett brott i Sverige, och han är kall-
ad till förhör. Assange ger inte det svenska rättsväsendet en chans, utan försöker kokett förhala hela processen, säger Karin Olsson.


Journalisten och författaren Jan Guillou beskriver John Pilgers anklagelser som ”löjeväckande”.
– Det är storståtliga ord för en struntsak. Svenska mediers bevakning har varit utredande, måttlig och saklig. Det är i huvudsak Julian Assange själv som skapat rubriker genom sina märkvärdiga anklagelser mot det svenska rättsväsendet, säger Jan Guillou.
– Claes Borgström må vara socialdemokrat, det finns några sådana kvar i landet, men han innehar inte någon politisk funktion. Jag har svårt att förstå hur denna påstådda socialdemokratiska konspiration mot Assange ser ut.
Han avfärdar Pilgers kritik.
– Vi har fri bevisprövning i Sverige. I Storbritannien och i USA finns det mer formella krav kring att rikta en misstanke. Med mindre än att Assange erkänner kommer nog den delen av förhöret att bli ganska kort.
– Det är tråkigt att höra dessa löjeväckande och verklighetsfrämmande anklagelser från John Pilger. Han är en internationell storhet som jag alltid har haft respekt för. Det här är ovärdigt honom.

Anne Lagercrantz, chef för SR Ekot, anser att bevakningen har varit god.
– Vi ska alltid vara öppna för kritik och undersöka brister i vår bevakning. Det tycker jag är mycket viktigt. Med detta sagt tycker jag inte att de invändningar som John Pilger framför är korrekta.
– Svenska medier har varit måna om att förklara den rättsliga processen och jag tycker att Ekot har varit tydligt med att bland annat beskriva skillnaderna mellan det svenska rättssystemet och systemen i andra länder.
– När det gäller Pilgers jämförelse mellan svenska journalister och metoderna som har använts av Rupert Murdochs press i Storbritannien, ja, det är en nästan löjlig koppling.
Den fundering Anne Lagercrantz har haft mot bevakningen har i stället rört namnpubliceringen.
– Det är inte alls konstigt att Julian Assange namnges. Men i efterhand har jag reflekterat kring att det var en ovanligt snabb och ovanligt massiv exponering av en brottsmisstänkt.

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Olof tors, 2012-02-16 18:25
JA kämpar för att upprätta sin ära, som blivit nedsolkad av lögnaktiga kampanjer och hatartiklar i svensk och utländsk media. Han får nu hjälp med detta av Ullman PR. Jag antar att Julian Assange mer eller mindre är tvungen till att anlita professionellt mediastöd, med tanke på den kampanj och det förtal som drivits mot honom av svensk press och svensk massmedia, inklusive sociala medier. Twitterkampanjen #prataomdet kopplades till Julian Assange namn och rykte. Denna kampanj är ett ställningstagande för målsägarna i rättsprocessen. Målsägarnas advokat är delaktig i kampanjen. Om målsägarna blir anmälda för falsk tillvitelse vore det oetiskt att starta en kampanj mot falskanmälningar för våldtäkt och sexuellt ofredande med utgångspunkt i namnen på de anmälda. Lika oetisk är kampanjen #prataomdet. En propagandakampanj orkestrerad av målsägarsidan i en pågående rättsprocess. Flashback avslöjade falskspelet bakom kampanjen.
Inlagt av Benny tors, 2012-02-16 19:30
John Pilger vet kanske inte om det, men man kan faktiskt, om man letar mycket länge, hitta en svensk journalist som haft modet att avvika från mängden. Heder åt en sådan journalist! Här angriper hon den bristande pressetiken: http://www.laholmstidning.se/article/20111229/OPINION/712299871/1061/-/en-pressetik-som-ar-satt-ur-spel
Inlagt av Olof fre, 2012-02-17 10:37
En som tar det det journalistiska uppdraget på allvar är Olle Andersson. Om författaren: 30 år som journalist på SVT, bl a programledare på ABC i drygt 10 år. Retired. Har publicerat flera bra artiklar på Newsmill. "Flashback stoppade häxprocessen mot Julian Assange." http://www.newsmill.se/node/33034 Det är en förutsägbar skara journalister i msm som väljer att uttala sig kring Assangefallet. Sorgligt är de som är ärliga men väljer att hålla tyst. De enda journalister som har ryggrad är några få inom lokalpressen samt någon pensionär.
Inlagt av Larsa lör, 2012-02-18 11:47
Väl valda "medieröster" om detta fall, må jag säga. (hah!) Jan Guillou: "Svenska mediers bevakning har varit utredande, måttlig och saklig." Hur utredande, saklig och måttlig var den kolumn som Aftonbladet publicerade 2011-04-24, signerad Guillou? Rubriken löd: "Julian Assange – ett litet äckel utan principer." Följd av ingressen: "Det står pinsamt klart att Julian Assange, förgrundsgestalten inom Wikileaks, inte är någon manlig förebild. För att nu uttrycka saken återhållsamt. Huruvida han dessutom är skyldig till någon form av våldtäkt och sexuellt ofredande kan jag inte ta ställning till. Men det kan inte heller hans ivriga anhängarskaror, som säger sig veta att han är oskyldig." Rubriken är ett rent personangrepp följt av ett faktafel. Sedan "Det står pinsamt klart att Julian Assange, förgrundsgestalten inom Wikileaks, inte är någon manlig förebild." Guillou förstod inte, och har ännu inte förstått tydligen, problemet med att en anonym källa (Manning) avslöjade sig själv som läckan bakom den enorma mängd information som innehåller mycket komprometterande uppgifter mot USA. Det står pinsamt klart att det är dags för Guillou att dra sig tillbaka någonstans...manlig förebild?...*pfffft*
Relaterade artiklar

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies