Gå direkt till textinnehållet

Tolv varslade om uppsägning på Hemmets Journal

En tredjedel av redaktionen på Hemmets Journal har blivit varslade om uppsägning. Anledningen är enligt ledningen vikande upplaga.

Redaktionen på Hemmets Journal fick igår information om att företagsledningen varslar tolv journalister på redaktionen om uppsägning, det är närmare en tredjedel av redaktion. Hemmets Journal har i dag 39 anställda journalister på redaktionen.

Ledningens förslag på besparingar berör alla delar av redaktionen, det gäller redigering, layout, reportage och faktaredaktionen som jobbar med mat, antikt, mode och stickning. 80 procent av tidningens läsare är kvinnor.
– Bemanningen blir helt annorlunda och det kommer att bli svårt att hålla uppe kvaliteten på tidningen. Anställda på redaktionen är naturligtvis ledsna. Nu inleds förhandlingar och vi hoppas att det inte blir tolv tjänster som ska bort, säger Tina Green, journalistklubbens ordförande för de tidningar som produceras i Malmö.

Enligt Hemmets Journals chefredaktör Håkan Ström är en minskad upplaga anledningen till att Egmont Tidskrifter, som äger tidningen, vill ta bort tolv tjänster. Sedan toppen 1985, då Hemmets Journal hade en upplaga på 350 000, har upplagan minskat till idag 200 000.
– Vi måste helt enkelt anpassa redaktionen till verkligheten. Vi har klarat oss hittills genom att spara och pressa tryckkostnaderna. Men det är tufft då upplagan minskat. Hemmets Journal har av tradition haft en stor redaktion, säger Håkan Ström.
Imorgon, torsdag, inleds MBL-förhandlingar.

Annons Annons

Fotnot: Egmont Tidskrifter har ungefär 230 anställda och har verksamhet i Stockholm, Malmö och Åre. Under 2009 slogs Egmont Tidskrifter samman med Hjemmet Mortensen med det gemensamma namnet Egmont Tidskrifter. Egmont Tidskrifter ger ut runt 30 tidskrifter

Fler avsnitt
Fler videos