Tioåringar gör julaftonens Sydsvenskan
Innehållet i Julaftonens Sydsvenskan är till större delen bestämt av tioåringar. De har valt ämnen och i vissa fall även skrivit artiklar. Tidningens kulturchef Rakel Chukri hoppas att det ska bli en årlig tradition som ska sprida sig till andra tidningar.
Samtliga redaktioner, förutom familjeredaktionen, har den senaste månaden haft 20 tioåringar som gästredaktörer. De har kommit med förslag på vad julaftonens tidning ska innehålla.
Tidningen ordinarie redaktörer är imponerade av den bredd på de idéer som tioåringarna kom med. Det har inte enbart varit intervjuer med Malmösonen Zlatan Ibrahimovic de ville ha, utan även artiklar om barn som kidnappats och krig.
Tidningen reportrar, fotografer och redigerare utför de uppdrag som gästredaktörerna föreslagit. I vissa fall har tioåringarna hängt med på intervjuerna och kommit med förslag på frågor.
Några av tioåringarna har fått skriva korta artiklar och recensera en film. Filmen fick toppbetyget fem poäng, medan Sydsvenskans ordinarie recensent gav filmen betyget två.
Initiativet att låta tioåringar vara involverade i tillkomsten av ett nummer av tidningen kommer från kulturchefen Rakel Chukri. Hon ville se hur barn ser på världen. Först hade hon tänkt att det skulle vara barn från ett år till 15.
– Jag ville att det skulle vara en rejäl utmaning. Jag hade en idé om att bebisar skulle kladda med färger och sedan låta vår konstkritiker bedöma teckningarna. Men kollegerna tyckte att det skulle bli för svårt med så spridda åldrar. Det blev en kompromiss med 20 tioåringar, säger Rakel Chukri.
Själv sattes hon på prov då tioåringarna tyckte att kultursidorna innehöll för mycket text och för lite färg. De ville ha pyssel och knåp som i tidningen Lyckoslanten. Rakel Chukri löste det genom att bjuda in konstnärsparet Barbro Westling och Peter Johansson som gjorde en vuxenvariant av Finn fem fel.
– Det har varit svårt men givande. Det är det mest spännande jag gjort i min journalistiska karriär. Jag skulle bli glad om det blev en årlig tradition i flera tidningar, säger Rakel Chukri.
Hon kan tänka sig att upprepa projektet och släppa in andra grupper som gästredaktörer.
– Man måste vara modig och våga släppa ifrån sig makten.