Sydsvenskan stäms för fortlöpande förtal
På torsdag startar en rättegång vid Malmö tingsrätt mot Sydsvenskan. En advokat anser att han fortlöpande förtalas eftersom en artikel ligger kvar på tidningens hemsida.
I en artikel 2004 skrev Sydsvenskan om en advokat som 2002 dömdes för häleri och som uteslöts av Advokatsamfundets disciplinnämnd. Sydsvenskan nämnde den dömde advokatens namn och artikeln är ännu sökbar via Sydsvenskans hemsida. Det är detta som den före detta advokaten vänder sig mot.
"Det kan inte vara försvarligt, eller kan ligga något allmänintresse i att omständigheterna kring domen skall vara publicerade i eviga tider på internet", skriver han i sin stämningsansökan. Han jämför med att brottsuppgifter i det sekretessbelagda belastningsregistret raderas efter fem eller tio år, av hänsyn till den enskildes integritet.
Mannen hävdar också att andra tidningars utgivare efter påstötning tagit bort motsvarande uppgifter, medan Sydsvenskans ansvarige utgivare Daniel Sandström vägrat. Därför stämmer han Sandström för förtal och yrkar 75 000 kronor i skadestånd för kränkning.
Olle Wilöf, jurist på Journalistförbundet, säger att det är märkligt att tidningen inte tagit bort uppgifterna.
– Det är brukligt att man raderar uppgifter som är dubiösa, då spelar det ingen roll om det rör sig om en upphovsrättslig grund eller om det är förtal. Vissa tycker att det är en form av censur, men det är en pågående publicering varje minut som artikeln ligger ute. Högsta domstolens dom från den 6 mars i år i det så kallade "tumnagelmålet" bekräftar detta fortgående synsätt just när det gäller upphovsrätt. Jag kan knappast tänka mig att ett förtal på internet kommer att bedömas annorlunda, säger Olle Wilöf.