Gå direkt till textinnehållet

SVT kan få böta 100 000 för att ha visat en arbetsjacka

Sportspegeln fälls av Granskningsnämnden för att ha visat en arbetsjacka med varumärkeslogotyper. Men de som anmälde inslaget ville att något helt annat skulle fällas.

Den 30 december sände Sportspegeln i SVT ett inslag om betydelsen av skidmaterialet i alpin skidåkning. En OS-guldmedaljör som bytt skidmärke intervjuades om skidorna och om skidmärket. Även märkets tävlingschef intervjuades och märket exponerades i bild och omtalades i positiva ordalag.

Inslaget anmäldes av flera personer som ansåg att det utgjorde ett otillbörligt gynnande av skidmärket. Men Granskningsnämnden för radio och tv friar inslaget och konstaterar att gynnandet var ”motiverat av ett tillräckligt informations- och underhållningsintresse”.

Däremot initierade tjänstemän på Myndigheten för press, radio och tv en egen granskning av inslaget efter att de noterat varumärkeslogotyper på skidåkarens jacka, och anmälde det till Granskningsnämnden. Och här fälls inslaget.

Annons Annons

Jackan är en del av skidåkarens arbetskläder som han måste bära när han arbetar, och intervjun gjordes i direkt anslutning till tävling och träning. SVT uppger i sitt svar till nämnden att redaktionen arbetat aktivt för att minska exponeringen av varumärkena i bild.

GRN anser dock att exponeringen inte var motiverad, och att SVT borde ha kunnat ”utforma inslaget på ett sådant sätt att ytterligare delar av exponeringen undveks”. Nämnden kommer att ansöka hos förvaltningsrätten om att SVT ska påföras en särskild avgift om 100 000 kronor för överträdelsen av bestämmelsen om otillbörligt gynnande.

Fler avsnitt
Fler videos