SVT fälls för osaklig formulering om judisk lobby

9 oktober, 2018

GRN-beslut SVT Text påstod att ”den judiska lobbyn i USA är oerhört stark” och fälls för osaklighet av Granskningsnämnden för radio och tv.

I december förra året rapporterade SVTs text-tv om den amerikanska ambassaden i Israel och en eventuell flytt av denna till Jerusalem. I texten påstod en intervjuad reporter: ”Den judiska lobbyn i USA är oerhört stark och har drivit frågan länge.” Texten anmäldes till Granskningsnämnden av personer som ansåg att uttrycket var antisemitiskt.

Sveriges Television har svarat till GRN att formuleringen blev missvisande och omgående ändrades till ”den pro-israeliska lobbyn”.

Nämnden instämmer i SVTs uppfattning att formuleringen var missvisande. ”Sändningen i SVT Text, sida 176 strider därför mot kravet på saklighet”, konstaterar nämnden och fäller sändningen.

GRN-beslut

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies