SVT fälls för osaklig formulering om judisk lobby

9 oktober, 2018

GRN-beslut SVT Text påstod att ”den judiska lobbyn i USA är oerhört stark” och fälls för osaklighet av Granskningsnämnden för radio och tv.

I december förra året rapporterade SVTs text-tv om den amerikanska ambassaden i Israel och en eventuell flytt av denna till Jerusalem. I texten påstod en intervjuad reporter: ”Den judiska lobbyn i USA är oerhört stark och har drivit frågan länge.” Texten anmäldes till Granskningsnämnden av personer som ansåg att uttrycket var antisemitiskt.

Sveriges Television har svarat till GRN att formuleringen blev missvisande och omgående ändrades till ”den pro-israeliska lobbyn”.

Nämnden instämmer i SVTs uppfattning att formuleringen var missvisande. ”Sändningen i SVT Text, sida 176 strider därför mot kravet på saklighet”, konstaterar nämnden och fäller sändningen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies