Gå direkt till textinnehållet

Siw Perssons JK-anmälan dilemma för redaktioner

Journalister på flera redaktioner misstänker att en av landets mest kända politiker är i mental obalans. Den närmast unika situationen har skapat dilemman om gränsen för vad man kan publicera. – Jag har aldrig varit med om att fatta ett liknande beslut, säger Stig Fredrikson, ansvarig utgivare för Aktuellt

Journalister på flera redaktioner misstänker att en av landets mest kända politiker är i mental obalans. Den närmast unika situationen har skapat dilemman om gränsen för vad man kan publicera.

– Jag har aldrig varit med om att fatta ett liknande beslut, säger Stig Fredrikson, ansvarig utgivare för Aktuellt

I början av oktober lämnade riksdagsledamoten Siw Persson in en anmälan till JK som innehåller anmärkningsvärda påståenden.

Annons Annons

Siw Persson, känd för sin kamp mot kriminella MC-gäng, påstår bland annat följande i sin JK-anmälan:

Polis och åklagare i chefsställning har genomfört ett fejkat förhör. Syftet var att dölja att en anmälan från en väninna till Siw Persson lämnats utan åtgärd. ”Polisen friades genom att de personer, som förföljer och hotar oss till livet blev polisens vittnen”.

q Flera polischefer har gjort olagliga datasökningar och då fått fram uppgifter som hamnat i händerna på personer som förföljer Siw Persson och hennes väninna. De som hotar Siw Persson och hennes väninna samarbetar med högerextremister men polisen vägrar att ta emot anmälningar om detta.

q Siw Perssons förföljare har i samarbete med åklagare manipulerat anställda på skattemyndigheter vilket lett till att även dessa utsatt Siw Persson och hennes väninna för förföljelse.

q Polis och åklagare har stött förföljarna så att dessa ska kunna döda henne och väninnan.

Siw Persson skriver i sin JK-anmälan: ”Polis och åklagare kommer för er att uppvisa förhör med oss, som ger sken av att ha ägt rum. Dessa handlingar är förfalskade av dessa myndighetspersoner”.

De som anmälts till JK är polis- och åklagarmyndigheten i Skåne. I ett svar till JK betecknar länspolismästaren i Skåne Siw Perssons anklagelser som ”närmast förvirrade”.

Överåklagare Sven-Erik Alhem har i en kommentar till FLT sagt att det är ”mycket, mycket allvarligt att en person som är ledamot i justitieutskottet agerar på det här sättet.”

För flera månader sedan fick Sydsvenskans redaktion indikationer på att allt inte stod rätt till. Efter en artikel i Sydsvenskan om hur Siw Persson agerat för att få en översättare att förlora sin auktorisation PO-anmälde hon tidningen.

– Siw Perssons anmälan var osannolikt förvirrad, säger Sydsvenskans ansvarige utgivare Hans Månson.

Sydsvenskan har även berättat om bakgrunden till JK-anmälan. I korthet handlar det om att en väninna till Siw Persson har engagerat sig i ett påstått fall av incest. Väninnan och Siw Persson har anmält de påstådda sexövergreppen till polisen som avskrivit ärendet. Det har sedan lett till anmälningar mot polisen för tjänstefel med mera. Det hela har sedan eskalerat och resulterat i den omnämnda JK-anmälan.

Till saken hör att Siw Perssons väninna enligt uppgifter i medierna presenterat sig som bland annat Greta Garbos dotter, låtskrivare åt Elton John eller rik affärskvinna.

Hon ska ha påstått att hennes telefon är kopplad via USAs ambassad, att hon har diplomatisk immunitet med mera.

I kontakter med Sydsvenskan har Siw Persson enligt Hans Månson uppträtt motsägelsefullt. Å ena sidan har hon vägrat att uttala sig för tidningen, å andra sidan har hon anklagat Sydsvenskan för att inte låta henne komma till tals.

Sydsvenskan har alltså haft kännedom om att en av Sveriges mer inflytelserika politiker agerat på det här viset. Hur har man då hanterat informationen?

– Vi har publicerat en del av bakgrunden till det som hänt, vi har haft uttalanden från Siw Persson med mera och sen låtit folk kommentera det.

Det handlar om en människa med stor politisk makt som kan ha hamnat i obalans och därmed riskerar att orsaka skada. Borde inte medierna tala klarspråk och ifrågasätta om det är rimligt att en sådan person får behålla sin politiska makt?

–Det är en riktig fråga du ställer, men vårt val har varit att ge fylliga referat och låta läsekretsen dra sina egna slutsatser, vi vill inte skriva folk på näsan.

– Vi har dessutom frågat ledande folkpartister om de har fullt förtroende för Siw Persson och det är så långt jag tycker att man rimligen kan gå, vi är inga läkare.

Siw Perssons anmälan till JK fick Aktuellt-redaktionen att reagera. I ett inslag den 16 oktober intervjuas folkpartiledaren Lars Leijonborg av Erik Fichtelius. Inslaget måste betecknas som unikt. Utan att säga det rakt ut ifrågasätter Aktuellts reporter om en riksdagsledamot är mentalt frisk.

Lars Leijonborg hänvisar först till JKs kommande utredning och lyckas därigenom slingra sig undan frågan om det besvärande intryck Siw Persson gör i sin JK-anmälan.

Intervjun börjar sedan kretsa kring huruvida Siw Persson är i mental balans. Lars Leijonborg får frågan vilket ansvar han har att hjälpa riskdagsledamöter som kanske blir sjuka. Han svarar att Siw Persson har högt blodtryck men att hon inte uttryckt något särskilt behov av stöd.

Fichtelius säger då att ledande folkpartister tycker att Siw Perssons beteende är rent rättshaveristiskt och att hon anses vara i behov av ”hjälp och stöd som en sjuk person”.

Detta oerhört allvarliga påstående besvarar Leijonborg med att Siw Persson inte begärt något stöd men att hon har ett visst skydd på grund av hot från MC-gäng.

– Att sända inslaget var ett svårt beslut, uppger Aktuellts ansvarige utgivare Stig Fredrikson. Alla formuleringar i speakertexten övervägdes noga och vi diskuterade om inslaget kunde utgöra förtal.

Enligt Stig Fredrikson har han aldrig varit med om att Aktuellt gått ut med att en riksdagsledamot befaras vara mentalt otillräknelig.

Om man misstänker att Siw Persson inte är i balans, borde man inte med hänsyn till henne ha låtit bli att sända inslaget?

– Allmänintresset vägde över. Hon är en av våra mest kända riksdagsledamöter och sitter med i justitieutskottet. Dessutom var inslaget vinklat på folkpartiledningens ansvar. Det personliga som figurerat senare i medierna om väninnan nämndes inte med ett ord.

Inslaget har anmälts till Granskningsnämnden bland annat med motiveringen att Aktuellt kommit med omdömen om Siw Perssons mentala hälsa utan några som helst bevis.

Expressens reporter Per Wendel har i likhet med Aktuellt valt att rikta udden mot folkpartiets ledning. I en krönika skriver han att partiet antingen bör hjälpa Siw Persson att gå till botten med tidernas största rättsskandal. Eller, om man inte tror på hennes anklagelser mot myndigheterna, bör hon genast skiljas från sina politiska uppdrag.

– Vem som helst inser att något har hänt med Siw Persson och jag har varit försiktig av hänsyn till henne, säger Per Wendel. Jag har använt formuleringar som att hon spårat ur. Men hänsynen till väljarna gör att de måste få veta att något gått fel.

Per Wendel känner bara till ett liknande fall i Sverige. Det var en ersättare i Riksdagen som trodde att hon kom från en annan planet.

– I och med att hon bara var ersättare skrev jag inget. Men om hon blivit omvald till en ordinarie plats hade saken kommit i ett annat läge.

Tidningen Nu, som är närstående folkpartiet, har inte skrivit något redaktionellt om turerna kring Siw Persson.

– Eftersom vi inte vet vilket underlag hon har för anklagelserna i sin JK-anmälan är det för svårt att skriva om sakfrågan, anser redaktionschefen Jan Fröman.

Siw Persson vill inte ge några kommentarer till Journalisten.

– Jag avvaktar tills jag presenterat mitt underlag för JK, säger hon.

sw@sjf.se

Fler avsnitt