Rapport och Aktuellt fälls för Metoo-inslag

3 september, 2018

GRN-beslut SVTs nyhetsprogram Rapport och Aktuellt fälls för två publiceringar om att en känd programledare anklagats för sexuella trakasserier.

I de två inslagen som sändes samma kväll i november 2017 sade nyhetsuppläsaren att en namngiven och känd programledare vid Sveriges Radio lämnat företaget ”efter anklagelser om sexuella trakasserier”. En bild på programledaren visades i båda inslagen.

Programledaren skriver i sin anmälan till Granskningsnämnden att bakgrunden till anklagelserna om sexuella trakasserier har sitt urprung i ”obekräftade och kränkande rykten från anonyma källor” och att det var oansvarigt av ett public service-företag att använda sig av anonyma källor för den här typen av publicering.

Programledaren påpekade också att inga misstankar om något brott hade rests.

Granskningsnämnden kommer i sitt beslut fram till att förekomsten av programledarens namn och bild tillsammans med uppgiften om anklagelserna utgjorde ett intrång i programledarens personliga integritet. Intrånget var inte motiverat av ett oavvisligt allmänintresse enligt nämnden, och strider därmed mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies