Gå direkt till textinnehållet

Rapport och Aktuellt fälls för Metoo-inslag

SVTs nyhetsprogram Rapport och Aktuellt fälls för två publiceringar om att en känd programledare anklagats för sexuella trakasserier.

I de två inslagen som sändes samma kväll i november 2017 sade nyhetsuppläsaren att en namngiven och känd programledare vid Sveriges Radio lämnat företaget ”efter anklagelser om sexuella trakasserier”. En bild på programledaren visades i båda inslagen.

Programledaren skriver i sin anmälan till Granskningsnämnden att bakgrunden till anklagelserna om sexuella trakasserier har sitt urprung i ”obekräftade och kränkande rykten från anonyma källor” och att det var oansvarigt av ett public service-företag att använda sig av anonyma källor för den här typen av publicering.

Programledaren påpekade också att inga misstankar om något brott hade rests.

Annons Annons

Granskningsnämnden kommer i sitt beslut fram till att förekomsten av programledarens namn och bild tillsammans med uppgiften om anklagelserna utgjorde ett intrång i programledarens personliga integritet. Intrånget var inte motiverat av ett oavvisligt allmänintresse enligt nämnden, och strider därmed mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.

Fler avsnitt
Fler videos