Gå direkt till textinnehållet

PS-företagen utreder säkerhetsriskerna med Clubhouse

SVT och SR tittar just nu över om den omtalade appen Clubhouse kan komma att förbjudas på medarbetarnas jobbtelefoner, precis man tidigare gjort med appen Tiktok. 

I augusti rapporterade Journalisten om den populära appen Tiktok som förbjudits på medarbetarnas telefoner både på SVT och SR. 

De senaste månaderna har ljudappen Clubhouse blivit allt mer populär, också bland journalister. Flera av de stora mediehusen och andra organisationer som Journalistförbundet har redan egna samtal på plattformen. 

Clubhouse har också fått kritik för bristande säkerhet så sent som förra veckan. 

Annons Annons

För SVT-journalisterna finns ännu inget förbud mot Clubhouse på telefonerna. Men ledningen utreder just nu saken, uppger de till Journalisten.

Rebecka Mårtensson, ordförande för journalistklubben på SVT berättar att hon ”absolut tror det behövs mer utbildning kring säkerheten”, inte bara gällande Clubhouse, för journalisterna på företaget.

Även i SR-huset tittar ledningen på frågan i detalj. I dagsläget finns inget förbud, men ett förbehåll att man inte ska dela sina kontakter med appen om man använder sin jobbtelefon. 

– I övrigt har vi tydliggjort, i linje med Clubhouse egna regler, att vi inte ser det som en publiceringsplattform och att vi inte spelar in samtal. Men att appen kan användas som ett redaktionellt verktyg för att granska, få nya uppslag och själva delta i samtal, säger presschefen Claes Bertilsson.

SR-klubben har ännu inte hunnit ta ställning till vad man borde göra. 

– Vi har ingen uppfattning eller har hunnit titta närmre på det här alls. Det är så nytt så det har inte varit någon diskussion som vi känner till på klubbnivå även om jag är säker på att det på sina håll på redaktionerna har börjat diskuteras, säger Johanna Lindblad Ahl, klubbordförande.

Fler avsnitt
Fler videos