Gå direkt till textinnehållet

Polisen passiv när nazister angrep journalister – ”Den värsta polisinsatsen jag varit med om”

Under 30 november-manifestationen i Kungsträdgården igår kväll gick NMR till angrepp mot journalister. ”Det här får ni lösa själva”, sade en polis när Syres reporter Daniel Vergara bad om hjälp.

Ett 70-tal personer från högerextrema Alternativ för Sveriges (AFS) och nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) samlades på onsdagskvällen för en manifestation vid Karl XII-statyn i Kungsträdgården i Stockholm.

Manifestationen bevakades av flera journalister, som blev angripna och hotade av NMR-aktivister, utan att poliserna på plats ingrep. Det rapporterar Expo. En av poliserna sade till Expos utsända: ”Vad hade ni väntat er – ni tycker väl väldigt olika, ni och NMR?”

En av journalisterna på plats var tidningen Syres reporter Daniel Vergara, som tidigare har arbetat på Expo och har bevakat högerextremism i tio års tid.

Annons Annons

– Jag har varit på många liknande manifestationer och det här är den värsta polisinsatsen jag har varit med om, säger Daniel Vergara.

När Vergara såg att cirka 15 NMR-aktivister eskorterades till manifestationen av en handfull poliser placerade han sig precis intill en polis, av säkerhetsskäl. 

– Då kommer Pär Sjögren och ställer sig rakt framför mig, kallar mig ”anti-vit” och upprepar att jag måste lämna platsen. Jag kunde inte utföra mitt jobb och vände mig därför till polisen bredvid mig och bad om hjälp. Han svarade: ”Det här får ni lösa själva. Jag lägger mig inte i.” Jag blev helt häpen.

Pär Sjögren är en ledande person inom NMR och är dömd för ett flertal brott, däribland grov misshandel och olaga hot.

Förstod polisen vem du var?
– Ja, det här är dialogpoliser som varit med förut och som jag har träffat flera gånger. Han vet vem jag är och visste att jag var på plats som journalist för att rapportera om manifestationen.

Hur reagerade Pär Sjögren?
– När han hörde vad polisen sa stärkte det honom, han intensifierade angreppet på mig. Det blev helt omöjligt för mig att arbeta.

Vad tycker du om polisens agerande?
– Det är inte klokt. Det är som sagt den värsta polisinsats jag har varit med om under de tio år jag bevakat högerextrema manifestationer och demonstrationer. Jag misstänker att de var rädda för upplopp, det var för få poliser på plats för att kunna hantera det, och det var förmodligen därför de var så mjäkiga mot nazisterna.
 

Läs mer: Därför ingrep inte polisen mot nazisterna.