Paragrafryttare sprider tips på webben

20 augusti, 1998

Några killar som tröttnat på att det inte fanns något samlat forum för frågor om offentlighetsprincipen drog själva igång en hemsida och det elektroniska nyhets-brevet Paragrafryttaren till hjälp för alla journalister.

Några killar som tröttnat på att det inte fanns något samlat forum för frågor om offentlighetsprincipen drog själva igång en hemsida och det elektroniska nyhets-brevet Paragrafryttaren till hjälp för alla journalister.

GRÄVANDE Är du på jakt efter en prejudicerande dom som rör offentlighetsprincipen? Vill du veta om NN verkligen är advokat? Vill du få tips om hur du överklagar ett ärende till JO? Eller läsa handlingar där en journalist överklagat till någon myndighet?

Svaren kan du få på hemsidan www.press.nu som vänder sig till reportrar och researchers.

– När vi inte hittade de konkreta tips, lagtexter och länkar vi sökte tog vi saken i egna händer och skapade en hemsida som kan hjälpa journalister i det dagliga arbetet, berättar Zendry Svärdkrona som är researcher på Expressen.

Tillsammans med kollegerna Mats Larsson, som gör lumpen på Värnpliktsnytt, Anton Andreasson, AD på reklambyrå i Alingsås, och Einar Blåberg, frilansande programmerare, gör han hemsidan och nyhetsbrevet. De har alla ett förflutet i Fältbiologerna, men nu har kikarna lagts på hyllan. Istället ägnar sig Zendry och Mats åt att gräva fram material till hemsidan, Anton står för layouten och Einar rycker ut när det tekniska krånglar.

– Från början hade jag en del material på en egen hemsida. Men det var först när vi registrerade en egen domän som det blev någon ordning.

Killarna samarbetar med Föreningen Grävande Journalister.

– Vi har samma syfte, att dela med oss av de kunskaper vi har. Ingen missgynnas av kunnigare journalister. Men vi ville ha mer handfasta tips än vad Grävarna har på sin hemsida. Det är ju ingen mening med att vi gör samma jobb, så därför hjälper vi varandra och utbyter information.

Nyhetsbrevet Paragrafryttaren tipsar i kortare notiser om nya domar och annat som kan vara bra att veta inom offentlighetsprincipens område. Paragrafryttaren kan också innehålla tips om hur man får tag i personers mobiltelefonnummer eller adressen till juristernas e-postlista dit även journalister kan skriva för att få hjälp med kluriga juridiska frågor.

Utförligare texter läggs på hemsidan.

Om nyhetsbrevet och hemsidan ska fungera behövs hjälp av landets journalister.

– Vi får många tips utifrån som vi tacksamt tar emot, berättar Mats Larsson. Många skickar handlingar till oss, om de till exempel håller på att överklaga ett myndighetsbeslut.

Till sin hjälp har de också några fasta kontaktpersoner och en stående beställning från justitieombudsmannen (JO) på ärenden som rör offentlighet och sekretess.

Allt arbete med hemsidan är helt ideellt och görs på fritid och ledig arbetstid. Ett par gånger i månaden träffas de på Värnpliktsnytts redaktion och sammanställer allt material.

– Många domar får vi sitta och skriva in för hand, berättar Mats Larsson.

Att ta betalt för prenumerationen på nyhetsbrevet har de inte ens funderat över. Då skulle tipsen utifrån sina, misstänker de.

– Vi får så mycket tillbaka att det är värt allt jobb vi lägger ner, säger Zendry Svärdkrona. Det material vi får in kan vi själva ha nytta av i vårt arbete.

Han tycker att det är konstigt att det inte har funnits något liknande verktyg för journalister tidigare.

– Det händer ju så mycket inom det här området hela tiden.

Hittills har de inte gjort så mycket reklam för hemsidan och för nyhetsbrevet. Ryktet har gjort jobbet. Att deras jobb är uppskattat har de fått många bevis på.

Den mest besökta avdelningen är “Researchverktyget” som omfattar länkar och resurser nödvändiga för ett bra och effektivt researcharbete. Att kombinera de olika områdena med varandra gör att väldigt lite efterforskning behöver gå via telefonluren.

I framtiden hoppas de kunna bygga ut hemsidan med mer material från Norden.

– De nordiska offentlighetslagarna och länkar till nordiska hemsidor är några exempel.

Nyhetsbrev på nätet

Paragrafryttaren är ett elektroniskt nyhetsbrev som i korta notiser tipsar om nyheter som rör offentlighetsprincipen. Nyhetsbrevet utkommer två gånger i månaden. Hittills har omkring 500 personer prenumererat. Utförligare material om en del av det som finns i Paragrafryttaren hittar man på hemsidan http://www.press.nu

Så här prenumererar du:

Enklaste sättet är att via Internet gå in på http://www.press.nu

Där finns ett mycket enkelt formulär att fylla i. Den som vill tipsa redaktionen gör det lättast via e-post: info@press.nu

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies