FOTO: Privat

P4 avskaffar tomten i radio

17 december, 2015

Samtal med I 24 år har frilansjournalisten Pelle Lindblom varit programledare för det direktsända Ring Jultomten på julafton. Men nu har P4 tagit bort hans program där vuxna och barn kunde ringa in och prata med tomten.

Rikskändisen Arne Weise satt i SVT-rutan som julvärd i 30 år. Inte fullt lika folkkäre Pelle Lindblom, frilans från Luleå, har gjort P4s julaftonsprogram nästan lika länge. Det började som lokalradio i Norrbotten för 24 år sedan och de senaste 19 åren har Ring tomten gått i riksradion.

Inte minst har det varit populärt för de små barnen att få ringa in, sjunga en sång, eller bara önska sig klappar av ”tomten”. Den första radiotomten var Luleå-kändisen och skådespelaren Harry Nyman. Förra året var det Kjell Peder Johansson som satt som tomte och sidekick till Pelle Lindblom i studion.

Men nu är det slut.

– Jag vet ärligt talat inte varför man tagit bort programmet det var min chef i Norrbotten Ragnhild Herminge som talade om det för mig. Det är ledningen i Stockholm som bestämt det.

Hur känns det?
– Lite vemodigt är det allt. Och ovanligt och konstigt då jag inte vet vad jag ska göra på julafton nu. Till och med mina egna barn tycker jag borde vara borta en stund på julafton numera så de får höra tomten på radio. Det har varit ett fantastiskt program att göra, det är så sällan barn får vara med i medierna och här fick de vara sig själva och spontana.

Vad har höjdpunkterna varit de här 24 åren? Är det barnen?
– Ja absolut.

Vad ska du göra nu i jul när du inte ska arbeta?
– Jag tänker gå ut i skogen här uppe i norr, sätta mig under en gran, känna snöflingorna falla ner och smälta i nacken och bara lyssna på tystnaden.

Kommentarer

Det finns 6 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Ingela Nilsson tors, 2015-12-17 19:40
men NEJ det gillar jag INTE..Nu blir också mina barn och barnbarn och min make och alla jag känner VÄLDIGT BESVIKNA! Det här är tragiskt. Vi har ju alltid suttit och lyssnat, varenda jul. Det har ju tusentals, miljontals anda vuxna och barn också gjort. Detta är ju en av den största och viktigaste och mäktigaste och varmaste delen och stunden i hela vår jultradition som bara rycks bort, för oss..VARFÖR gör ni så? Hälsningar Ingela Nilsson i Luleå
Inlagt av Per Agne Eklund tors, 2015-12-17 19:40
Typiskt att ansätta fina traditioner för de minsta,inget hjärta och ingen empati,jag skäms för Sveriges Radio.
Inlagt av Ingegerd Jansson sön, 2015-12-20 22:46
Det var ju höjdpunkten på julafton att lyssna på det programmet ! Saknar det ! Då får ni väl återinföra Nicke Lilltroll i stället , så man får använda fantasin hur det är på en riktig jul .....
Inlagt av Roger tors, 2015-12-24 10:59
Nån som blivit kränkt?? Ännu en skandal av Sveriges Radio, man börjar bli van...
Inlagt av Mamma till två tors, 2015-12-24 11:53
Men neeej vad tråkigt att inte kunna lyssna på detta program mer! Vi som fått det till tradition sedan några år. Första gången vi hörde det lät det precis som Sven Volter. Kommer sakna detta program!
Inlagt av Anna-lena tors, 2015-12-24 13:44
En tradition som försvunnit... Hur tänkte ni när ni beslutade detta. Så många barn som fått chansen att prata med tomten, kanske den ända tomte de får känna samhörigt med i jul. Även vi vuxna har sett fram emot detta radioprogram. Ta och tänk om, så får vi åter höra tomten nästa år. God jul.
Samtal med

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies