FOTO: Tor Johnsson

Missade att maska ansikten – fälls av GRN

11 maj, 2021

GRN-beslut TV4 fälls för att de i nyheterna visade icke maskade ansikten där personerna kunde uppfattas som kriminella. 

Det handlar om två versioner av ett inslag som sändes i TV4 nyheterna, som handlade om den genomsnittliga kostnad som kriminella personer innebär för samhället, enligt en ny rapport.

I inslagen intervjuades Nn som berättade att han dömts för flera grova brott men att han sedan två år tillbaka valt att lämna sitt kriminella liv bakom sig.

Hans kriminella bakgrund beskrevs av en reporter samtidigt som flera stillbilder från hans tidigare kriminella liv visades upp. På en av bilderna stod NN i en träningslokal med sina armar runt axlarna på två andra män.

I det ena inslaget hade redaktionen maskat ansiktena på de två männen, men inte i den andra versionen. 

Inslagen anmäldes av de två männen som menar att man framställde dem som kriminella. TV4 menar i sitt svar att anmälarna inte har kunnat identifieras av andra än dem som redan känner till aktuella förhållanden, och att det icke-maskade inslaget var ett olyckligt misstag.

Nämnden anser att anmälarna kunde uppfattas som kriminella genom det sammanhang som bilden förekom i. Detta innebar ett intrång i anmälarnas privatliv som inte var motiverat av ett oavvisligt allmänt intresse.

Inslaget där man såg männens ansikten strider därför mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies