Kvällstidningarnas nya printprodukter är här – så förändras arbetet
Från och med den här veckan har Expressen och Aftonbladet pressläggning vid 18-tiden för papperstidningen och redigerarna övergår till kontorstider, när distributionen slås ihop med morgontidningarnas. ”Det är en epok för svensk nyhetsmedia som går i graven”, säger Jan Spångberg, journalistklubbens ordförande på Expressen.
Journalisten har tidigare berättat att de båda kvällstidningarna lägger om sin distribution för att kunna nyttja morgontidningarnas distributionsnät.
På Expressens redaktion gick det sista nattskiftet bland redigerarna av natten mot måndag förra veckan.
En följd av förändringen är tidigare lämning till tryckerierna, redan 18.00 trycker man numera sin printprodukt.
För första gången på nästan 77 år blir det också möjligt att prenumerera på kvällstidningen. Då kommer den alltså hem till läsaren tillsammans med morgontidningarna, meddelar Expressen på sajten.
– Upplagorna är så små att man måste hitta andra vägar att komma ut. Det betyder också att vi får en möjlighet att erbjuda en dagsaktuell prenumeration på tidningen, säger Jan Spångberg, journalistklubbens ordförande på Expressen till Journalisten.
Jan Spångberg. Foto: Tor Johnsson
Redaktionschefen Magnus Alselind berättar att man genom smartare transporter kommer att köra en miljon färre mil med lastbil och sänka sina kostnader.
– Det är en stor efterfrågan på att ha tidningen ute i butik tidigt på morgonen när många i målgruppen handlar, fortsätter han.
Det material som inte längre kommer hinnas med i pappersupplagan blir exempelvis sena sportresultat eller nyhetshändelser sent på kvällen.
– Det blir naturligtvis en förändring för de köpare som inte vill ta del av den rapporteringen främst i mobilen eller datorn. Redaktionen hoppas dock att fördelarna uppväger nackdelarna, säger Magnus Alselind.
Redigerarna på Expressen kommer framåt att främst arbeta på dagtid. Frågan är vad det gör för den klassiska tävlingsnerven mellan Expressen och Aftonbladet, undrar klubben.
– All analys visar att det inte i huvudsak är via printtidningen man tar till sig nyheterna längre. Det sker via mobilen och sajten och TV, säger Jan Spångberg.
– Men naturligtvis är det ändå någonstans ett vågspel, för det gör någonting med kvällstidningarnas varumärken. Om det är positivt eller negativt är svårt att uttala sig om. Men visst kommer det här förändra papperstidningen, så är det, fortsätter han.
Det låter inte som att det har föregåtts av några större protester på redaktionen?
– Nej det har det inte men det har varit en sorgesam stämning. Det är trots allt en epok för svensk nyhetsmedia som går i graven när vi och Aftonbladet inte jobbar likadant på natten och har en gemensam distribution med morgontidningarna, säger Spångberg.
På Aftonbladet gäller nyordningen från och med imorgon onsdag i stora delar av landet. Mellansverige är först ut.
Också på deras redaktion kommer redigerarna framåt företrädesvis att arbeta kontorstider, med viss schemaläggning på helger.
– När redigerarna är färdiga och har skickat tidningarna är man i stort sett klar, vi kommer få jobba med mer framförhållning och inte så mycket breaking news såklart, säger Magnus Fristedt, en av två printchefer på Aftonbladet.
Aftonbladets redaktion 2019. Foto: Tor Johnsson.
Aftonbladet uppger att deras pressläggning blir "sen eftermiddag", men att det kan variera något.
– Det är klart att det som påverkas på daglig basis är bland annat sporten, det blir mer av inför-knäck och analyser och intervjuer. Mer av en long read-tidning skulle man kunna säga. När det gäller nyhetsarbetet har vi redan jobbat så här ganska länge så där kommer man märka mindre skillnad.