Gå direkt till textinnehållet

”Kanske beror det på vår egen arbetsmiljö”

I går inträffade ännu en arbetsplatsolycka på SSAB i Luleå. Journalisten Elinor Torp, som har skrivit reportageboken Döden på jobbet om just en arbetsplatsolycka på SSAB i Luleå, är förvånad över hur tomt det ekar i rapporteringen om arbetsmiljö. ”Kanske beror det på arbetsmiljön i vår egen bransch”, säger hon.    

Det som inte fick hända hände igen, hur går tankarna i dag?
– Det var obehaglig läsning. Det är kanske dags att tänka några varv till nu.

Elinor Torp har tidigare berättat för Journalisten att hon ville att boken Döden på jobbet skulle hjälpa arbetsmiljön upp på agendan.

Boken har precis kommit ut, hur tänker du i dag när ännu en arbetsplatsolycka är ett faktum?
– Efter nordkalkolyckan tog SSAB tag i frågan och bjöd in sina entreprenörer till workshops om säkerhet. De försökte faktiskt, i alla fall i teorin, att inkludera dem i arbetet med arbetsmiljö. Sedan vet jag inte hur det ser ut i praktiken. Jag kan inte uttala mig om vad som skedde vid olyckan igår. Men ett regionalt skyddsombud sa till mig att ”frågan är vilket skick cisternen var i”, och det ligger i så fall på SSAB. 

Annons Annons

Du har sagt att arbetsmiljön är osynlig i debatten, varför tror du att medier inte rapporterar mer?
– Jag tycker att det är alldeles för tyst i massmedia om det här. Jag tror att det är lite för komplext för att medier ska skriva om det. Det finns ingen tydlig gärningsman, ingen skurk, utan det handlar om en organisation som brister. Jag som journalist kan tycka att det är förvånande att det inte har rapporterats mer. Jag har fått höra att arbetsmiljö inte är ”ett sexigt ämne”, och kanske ligger det något i den förklaringen. Att vi journalister inte har rapporterat mer om arbetsmiljö kan också bero på att vår egen bransch inte heller har den bästa arbetsmiljön. Vi har också många bemanningsföretag. Man ska vara tillgänglig jämt. Ringer telefonen ska vi svara och vara glada och tacksamma och inte klaga. 

Vilken roll skulle journalistiken kunna ha för att sådana olyckor inte ska kunna ske?
– Om medier lyfter en fråga så rättar sig politiker och makthavare av olika slag efter det, de tvingas att diskutera dessa frågor och göra någonting åt hur det ser ut idag.

Hur tror du att boken och den uppmärksamhet den och olyckan på SSAB i Luleå 2011 har fått kan påverka debatten om arbetsmiljö?
– Jag hoppas att arbetsmiljö kommer upp till diskussion, bland politiker, inom den polisiära verksamheten, hos arbetsgivare och bland fackförbunden. Jag hoppas att man vågar börja prata om arbetsmiljö, att man vågar bryta tystnaden trots de bistra ekonomiska tiderna.

Fler avsnitt