Gå direkt till textinnehållet

”Jag vill att förbundet tar det här till AD”

Avskedade Frida Sundkvist hoppas att Journalistförbundet ska driva hennes fall till Arbetsdomstolen. ”Jag ser mycket fram emot att alla kort kommer upp på bordet”, säger Sundkvist.

I veckan avskedades Frida Sundkvist från Expressen. Enligt Sundkvist sparkas hon för att hon talat med en journalist om missförhållanden hon försökt larma om internt och för att hon försökt förmå andra kvinnliga anställda att berätta.

Expressens ledning har genomgående nekat till att Sundkvist avskedas för att hon talat med andra medier, utan menar att det är fråga om ett ”långdraget personalärende”.

I Expressenpodden Lägg ut! med stf utgivaren Karin Olsson och redaktionschefen Magnus Alselind säger Olsson idag att hela situationen är ”väldigt beklaglig” och förklarar ledningens knapphändiga svar med att ”det vore oetiskt att ge sig in i en öppen dispyt” (med Sundkvist):

– När det gäller ett personalärende måste man vara professionell och tillbakadragen. Det handlar också om trygghet för alla andra som jobbar på tidningen, säger Olsson.

Samtidigt slår Karin Olsson fast att man inte blir straffad på Expressen om man framför kritik mot arbetsgivaren eller ledarskapet. ”Nej, nej, tvärtom är särskilt en journalistisk arbetsplats helt beroende av medarbetare som vill kritisera det vi gör”, säger Olsson.

Frida Sundkvist anser att Expressen genom att kalla henne ”ett långdraget flerårigt personalärende” smutskastar henne. Hon vill att Journalistförbundet ska driva ett ogiltigförklarande av avskedande, hela vägen till AD.

– Då blir allt offentligt, och de här cheferna och de personer som mått dåligt av att jag försökt få dem att prata med en journalist måste vittna. Jag ser fram emot att alla kort kommer upp på bordet, säger hon.

Ett yrkande om ogiltigförklaring måste begäras inom 14 dagar från det att arbetsgivaren beslutat om avsked.

– Förbundet kommer att diskutera med vår medlem vad hon vill och därefter fatta beslut om vi ska gå vidare, skriver Journalistförbundets förhandlingschef Katarina Dahlskog i ett mejl på fredagen.

Jan Spångberg är journalistklubbens ordförande på Expressen och vill inte kommentera fallet Frida Sundkvist.

– Men klubben delar naturligtvis Journalistförbundets uppfattning. Att varsla om avsked är den största kanon man kan ta till som arbetsgivare. Det säger sig självt att vi inte tycker att det var lämpligt, säger han.

Fler avsnitt
Fler videos