Gå direkt till textinnehållet

Hamza Yalcin: ”Underbart att vara hemma”

Den svensk-turkiske journalisten och författaren Hamza Yalcin kom sent i natt till sin bostad i Halmstad. " Det är så skönt att vara fri. Underbart att få vara hemma" säger Hamza Yalcin till Journalisten.

Den svensk-turkiske journalisten och författaren Hamza Yalcin greps under sin semester på Barcelonas flygplats Prat när han skulle ta flyget till London. Gripandet skedde efter att den turkiska regimen efterlyst honom via den internationella polisorganisationen Interpol.

Till vardags är Yalcin är chefredaktör för den turkiska vänstertidskriften Odak som utkommer i Istanbul. Han menar att han greps för sina regimkritiska artiklar men främst för en artikel som han publicerat om Turkiets despotiske president Recep Tayyi Erdogan. Den Erdogan-kritiska artikeln publicerades i november i fjol och anses av det turkiska rättsväsendet vara en ”förolämpning av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och ”terrorpropaganda.

  – Gripandet var en mardröm. Jag var inte alls förberedd på det. Vem är förberedd på att gripas för sina regimkritiska artiklar i ett EU-land under sin semester? Och så är jag medborgare i EU-landet Sverige. Jag får inte ihop det, säger Yalcin och fortsätter.

– De första dagarna efter gripandet var hemska.  I samband med gripandet behandlades jag oerhört brutalt. Alltihopa var obehagligt. Fortfarande har jag svårt att förstå hur de kunde till och med misshandla mig. Och den spanska rättsprocessen var inget annat än en fars. Mina händer sattes i bojor bakom ryggen. Det påminde mig om Turkiet.

Vad tror du hjälpte dig att bli fri?

–  Jag tror att  juristen Garzóns roll spelade stor roll. Det var mycket bra att jag bad om hans hjälp. Han är så kompetent och utmärkt för politiska fall, säger Hamza Yalcin och syftar på den världsberömde Baltazar Garzón, jurist och före detta domare i Spaniens Högsta Domstol. 

Garzón blev internationellt uppmärksammad för nästan 20 år sedan för att ha begärt Chiles förre diktator Augusto Pinochet utlämnad till Spanien för att ställa honom inför rätta för avrättningar och tortyr under hans  regim.

– Jag beundrar Garzón. Mitt fall är inte juridiskt, utan politiskt. Garzón är den mest kompetenta juristen i Spanien. Jag tror att hans stöd kom att hjälpa mig att få min frihet.

 – Sedan har ju Sveriges Journalistförbund, Sveriges författarförbund, Svenska PEN också hjälpt mig mycket. Jag vill tacka dem och alla som har gett sitt stöd till mig.

Är du nöjd med Sveriges insatser?

– I början agerade inte Sverige så mycket för mig. Det är jag ledsen över. Sedan har jag hört att Sverige agerat mer för  mig. Jag är mycket glad över att Sveriges ambassadör i Spanien besökte mig i fängelset men också frigivningen i samband med min pressträff i Madrid. Utrikesministern har inte hört av sig. Det är annorlunda när oskyldiga tyska medborgare grips eller släpps.

Hur kändes att lämna Spanien igår?

– Det kändes fantastiskt. Ofattbart.

Hur är det vara hemma i Halmstad nu?

 – Det känns som jag har fått tillbaka mitt liv. Jag saknade min familj så mycket. Men det tar tid innan man kan anpassa sig. Två månader i fängelse sätter sina spår.

                                                                                           KURDO BAKSI

Fler avsnitt
Annons
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslagsbild till Journalisten nummer 2 2025, med grävreportern Jennifer Mayer som ser ut att få en spruta med fillers injicerad i läppen.