Gå direkt till textinnehållet

Funcke: ”Inte omöjligt att lagföra Lexbase”

Inget hindrar ett antal advokater att pro bono välja ut några klockrena fall bland de många JK-anmälningarna och stämma den kontroversiella sajten Lexbase för förtal. Det menar yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

Lexbase planerar, som Journalisten berättat, att återlansera sin nedstängda tjänst, men nu från utländska servrar. En utlandsflytt påverkar inte sajtens utgivarskap.

– Om sidan inte förändras, man har kvar sitt utgivningsbevis och riktar sig till en svensk publik spelar det ingen roll var materialet ligger rent fysiskt. Däremot kan det ju bli svårare att få den stängd, konstaterar Nils Funcke.

Han tycker att Justitiekanslern gör rätt i hålla en restriktiv linje när det gäller att väcka åtal, trots att flera hundra anmälningar mot Lexbase kommit in.

Annons Annons

– Bara för att det råkar vara många fall och en våldsam upprördhet nu måste man ha lite is i magen och se om det inte går att komma åt det här med befintlig lagstiftning.

– Staten ska i princip inte lägga sig i när enskilda tar heder och ära av varandra, bara i exceptionella fall ska JK gripa in – till exempel om en person har svårt att föra sin egen talan.

Nils Funcke föreslår ett sätt att pröva Lexbases verksamhet lagligt:

– Det är svårt för enskilda att väcka ett förtalsmål, men ingenting hindrar att ett antal advokater bland alla dessa anmälningar till JK skulle kunna välja ut några solklara fall där det inte är försvarligt att publicera domarna, och skriva en väl underbyggd stämningsansökan. Då bör en utgivare med lite överlevnadsinstinkt fundera ordentligt på om man verkligen kan publicera domar så här urskillningslöst.

Hur ser du på argumentet att om JK aldrig väcker åtal så kan vi riskera hårdare lagstiftning i stället?

– Det är klart att det här kan bli ett argument för att lagstiftningen ska förändras ännu mer. Men Yttrandefrihetskommittén föreslog ju att kravet på särskilda skäl ska tas bort, vilket regeringen nu föreslår, och det sänker ju tröskeln något. Jag är tveksam till den förändringen.

Svenska Dagbladet har i dag en intervju med Lexbases VD Jonas Häger. Han säger där att Lexbase öppnar igen om två veckor i en ”mjukare och mer nedtonad version". Den kritiserade karttjänst där man geografiskt kunde leta efter domar tas åtminstone tillfälligt bort, enligt Häger.

Fler avsnitt
Fler videos