Gå direkt till textinnehållet

Därför förbjuder public service-bolagen Tiktok

Tidigare idag blev det känt att SVT uppmanar personalen att ta bort appen Tiktok från sina jobbtelefoner. Nu står det klart att Sveriges radio tar samma beslut. Men det finns experter som menar att appar som Facebook samlar in ungefär samma typ av data.

Som Journalisten tidigare har berättat väljer SVT att förbjuda videoappen Tiktok på personalens jobbtelefoner.

Nu kan Journalisten berätta att Sverige radio gör likadant.

– Vi har gjort det för att vi bedömer att Tiktok appen inte är förenlig med den säkerhetsnivå vi ställer på våra arbetsverktyg, säger Claes Bertilsson, presschef på SR till Journalisten.

Annons Annons

Experterna är dock inte så säkra på att just Tiktoks datainsamling skiljer sig nämnvärt från den data som exempelvis appar som Facebook eller Twitter samlar in.

– Tiktok är aggressivt när det gäller datainsamling, och vill ha åtkomst till i princip all information i din telefon. Men det skiljer sig egentligen inte nämnvärt från andra sociala medie-tjänster, som Facebook och Twitter, säger David Lindahl, forskningsingenjör på FOI (totalförsvarets forskningsinstitut) till Ny Teknik, skriver Aftonbladet.

SR vill inte kommentera FOI:s uttalanden, utan hänvisar till sin egen bedömning.

– Vi har gjort en egen bedömning utifrån olika fakta som gör att vi tagit detta beslut gällande Tiktok, fortsätter Claes Bertilsson.

Daniel Ekelöf är chef för distribution och IT-säkerhet på SVT. Han uppger till Journalisten att det i dagsläget inte kan uteslutas att fler sociala medie-appar förbjuds på SVT-personalens telefoner.

Vad gjorde att ni valt att förbjuda Tiktok men inte andra sociala medier-appar?

– Det råder mycket frågetecken och osäkerhet kring vad Tiktok gör och inte gör. Appen samlar in stora mängder data och det är väldigt svårt att avgöra vilken data då appen använder avancerade metoder att dölja vilken data som samlas in, säger Daniel Ekelöf

Fler avsnitt
Fler videos