Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Ett råd till Nestius

Sverige är ett av världen bästa länder för yttrandefrihet och pressfrihet, tredje bäst enligt Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Trots det är två svenskar fängslade för att ha använt sin yttrandefrihet.

De sitter fängslade i Eritrea och Kina. Ingen av dem får ta emot besök, varken familjen eller personal från UD. Deras mänskliga rättigheter trampas på.

Vad gör då Sverige? Kanske massor, men det vi kan konstatera är att vi helt har misslyckats med att få våra svenska yttrandefrihetsfångar Dawit Isaak och Gui Minhai fria.

När det gäller Gui Minhai som kidnappades av Kina under en semester i Thailand är Sveriges agerande så illa skött att det snarare har gjort saken värre än bättre. Att den tidigare ambassadören nu riskerar åtal för ”egenmäktighet vid förhandling med främmande makt” är bara ett bevis för det.

Annons Annons

Men Kina är också ett land med makt. Ett stort land med massor av pengar för investeringar och köp. De har maktanspråk över hela världen. Efter att vi på Pressfrihetens dag manifesterat utanför ambassaden för Gui Minhai, anklagar Kinas ambassad oss för att vara fiender till Kina. En ambassadör i Sverige anklagar mig för att vara fiende till hans land! Det är lika sjukt och overkligt som alla turerna kring Gui Minhai har varit. Kidnappningar, hemliga möten på Sheraton, anklagelser mot enskilda journalister i Sverige. Listan kan göras lång över de påhopp som Kina använt sig av mot Sverige, svenskar och vår yttrandefrihet.

Ambassadörens attacker är förstås ingen slump. Landet har en plan, de vill exportera sin syn på yttrandefrihet, som innebär att hylla makten och inte rapportera kritiskt om makthavare. Alltså den direkta motsatsen till vad press- och yttrandefrihet är. De vill också testa om de kan komma undan med den här typen av attacker på ett litet demokratiskt land.

Min gissning är att deras starka reaktion mot den senaste manifestationen kommer sig av att Journalistförbundet ska ta upp fallet med Gui Minhai i den Europeiska journalistfederationen. All internationell uppmärksamhet i detta ärende fruktas av Kina.

Att landet redan tidigare kränker mänskliga rättigheter mot sin egen befolkning med övervakning, repressalier och förtryck är väl känt och värt fördömande. Att de nu också ger sig på jakt efter andra länders medborgare är faktiskt en ren skandal. Det är dags att höja rösten mot Kina.

                                                                    ***

Jag har i tidigare ledare varit optimistisk till att Bonnier tar över Mittmedia. Jag blir dock lite konfunderad när nya chefen Mikael Nestius inte verkar ha läst klubbarnas lista med saker som behöver ändras i Mittmedia. I vår intervju kommenterar han listan: ”Det kommer alltid vara så att vissa tycker man har för lite betalt”. Men i listans 52 punkter nämns löner endast en (1) gång.

Medarbetarna i framförallt norra Mittmedia, behöver just nu stöd och uppskattning och vetskap om att någon lyssnar på deras kunskap och insikter. Kanske Bonnier inte har förstått hur illa skött detta bolag är. Det är ännu inte för sent att lära sig det.

Så här är ett gott råd till Mikael Nestius: Ta personalen på allvar, lyssna på dem! Annars kommer det inte att gå vägen.

 

STICK

FORSKNING GER FACIT
Medierna var i fjolårets val Alliansvänliga i sin rapportering. Även de medier som var mest neutrala, som Dagens Nyheter och Aftonbladet var mer positiva mot de borgerliga partierna än mot de rödgröna. Peter Wolodarski påminner om detta i sin söndagskrönika den 5 maj. Forskarna bakom studien Kampen om mediebilden, Bengt Johansson och Jesper Strömbäck, menar att förklaringen till detta inte är ”politisk partiskhet”. Istället handlar det om ”strukturell partiskhet och medialisering och att vissa partier med en kombination av tur och skicklighet fick debatten dit de ville”.
Den 26 maj är det val igen, hur kommer vi att låta oss påverkas i vår rapportering denna gång? Det politiska tonläget blir allt högre. Vår roll som journalister är att försöka se igenom politiska strategier och berätta om det som är relevant för väljarna.
Jag ser idag en bevakning av EU-valet som är bättre än någonsin. Jag hoppas att forskningen kommer att bekräfta det.

NY PODD UTE
Missa inte det nya avsnittet av Journalistenpodden med Giertta & Bjurwald. Finns här på Journalisten.se.

Fler avsnitt
Fler videos