Anna Rytterbrant

27 mars, 2020 | är en av de journalister som kan vinna Murvelpriset i Örebro län.

Hon är nominerad med "De glömda fastigheterna i Ställdalen", publicerat i Hem & Hyra. Motiveringen lyder: "Ett besök i utkanten av mångas vardag där det finns flera offer. Ett annorlunda, överraskande och ögonöppnande gräv som har en av sina främsta styrkor i att det gjordes på en liten ort. Få journalister väljer att lägga sin kraft på dessa samhällen i marginalen. Lokaljournalistik när den är som bäst."
Simon Schargerström och Andreas Ericson nomineras för "P4 Örebro granskar Örebrokompaniet" med motiveringen: "Ett klassiskt gräv med kvittokoll som avslöjade hur miljonbelopp av skattepengar betalats utan upphandling. Avslöjandet visade att de ansvariga för att hushålla med skattepengar inte hade koll på lagarna som styr deras verksamhet. Nu väntar vi på resultatet av Konkurrensverkets granskning."
Christina Eriksson och Robban Andersson, Nerikes Allehanda, nomineras för "De ensamkommande flyktingbarnen i Örebro" med motiveringen: "De unga männen kliver fram ur sin skuggvärld. Ett gräv om några av de mest utsatta människorna i samhället, som dessutom bidrog till att förbättra deras situation. Ett lysande exempel på när journalistik gör skillnad."
Priset delas ut på Örebro läns pressklubbs årsmöte, som är planerat till den 22 april.

SVT Sport

4 december, 2019 | är nominerad till Svenska jämställdhetspriset.

Avdelningen är nominerad för att den "på några år ändrat innehållet i nyhetsprogrammen från att ha 25 procent idrottare som är kvinnor till dagens helt jämställda representation på 50 procent". Övriga nominerade är Botkyrkabyggen, Hedemora kommun, Kommunal och Region Värmland. Vinnaren av priset meddelas på jämställdhetskonferensen Forum Jämställdhet den 5 februari nästa år.

Alexander Mahmoud

3 juni, 2019 | Tidningen Vi, är en av 13 journalister som nominerats till Wendelapriset.

Han nomineras för reportaget "Hälften vunnet, hälften förlorat".

Övriga nominerade:
”Eric, poliserna och natten då allt gick fel” av Måns Mosesson, Dagens Nyheter.
"Brottsplats Kalamark" av Jan Westerberg, Piteå-Tidningen.
”Sannas hemlighet” av Sven Björkland, Väterbottens-Kuriren.
”Fallet Klara” av Hilda Ärlemyr och Catharina Sigala, Kristianstadsbladet.
”Den gamle och havet” och ”To hell with äldreboendet” av Joakim Björck, Helsingborgs Dagblad.
”Här bor Europas svagaste i misär” av Evalis Björk och Robion Aron, Göteborgs-Posten.
”908 döda. En av dem är Linn Näsvall” av Anders Sundelin, Fokus.
”Pekka och Matte – en historia om vänskap” av Magnus Wennman och Erik Wiman, Aftonbladet.
”Christer Mattsson tog debatten – eleven blev nazistledare” och ”I Ludvika rekryterar nazisterna barn på skolgården” av Mikael Delin, Dagens Nyheter.
Priset ska gå till någon som skrivit det bästa socialreportaget i Sverige under perioden 1 mars 2018 - 28 februari 2019. Vem eller vilka som vinner priset på 50 000 kronor avslöjas den 8 september i Wendela Hebbes hus i Södertälje.

Kassem Hamadé

19 mars, 2019 | Expressen, är en av 18 journalister som har nominerats till Röda korsets journalistpris.

Kassem Hamadé nomineras för "Kampen för barnen".
Övriga nominerade:
Amanda Lindholm, Alexander Mamoud och Lisa Mattisson, Dagens Nyheter, för artikelserien "De försvunna".
Katja Magnusson, Daisy Mohr och Håkan Engström, Sveriges Radio P1, för "Systrarna i garaget".
Staffan Lindberg och Andreas Bardell, Aftonbladet, för "Hundra flickor har försvunnit från skolan på ett år".
Magda Gad och Niclas Hammarström, Expressen, för reportageserien "Under burkan".
Stina Blomgren och Pernilla Edholm, sveriges Television, för inslaget "Så är livet i Douma - två månader efter misstänkta kemattacken".
Ulrika Hjalmarson Neideman, Clara Lowden, Stina Näslund, Olivia Sandell och Krister Orreteg, Sveriges Radio/produktionsbolaget Filt, för "En generation utan föräldrar", programmet Kropp och själ.
Priset är ett resestipendium på 30 000 kronor. Vinnaren tillkännages i april.

Lotta Engelbrektsson

25 februari, 2019 | är en av de journalister som kan vinna Barncancerfondens journalistpris.

Hon är nominerad med bidraget "Roboten tar Natalies plats i skolan", om 11-åriga Natalie som behandlas för hjärntumör, men med hjälp av en robot kan vara med i skolan på distans. Först publicerad i Göteborgs-Posten. Juryns motivering: "Ett reportage som visar på hur ny teknik kan skapa fantastiska nya möjligheter för långtidssjuka barn."
Övriga nominerade:
Frida Fernqvist med "Mina systrar har cancer" om 15-åriga Tilde vars båda småsystrar drabbats av cancer. UR Barnministeriet. Motivering: "En dokumentär som lyfter det otroligt viktiga syskonperspektivet när en bror eller syster insjuknar i cancer."
Anna Larsson, tillsammans med Anna Hernek och Johan Ågren, med flera inslag om att söka vård utomlands när den svenska barncancervården är uttömd. Sveriges Radio. Motivering: "Belyser det dilemma som föräldrar hamnar i när valet står mellan att förlika sig med att den etablerade vården inte kan bota deras barn eller att söka hjälp på annat håll."
Vinnaren presenteras under mars månad.
 

Mikael Janssons

12 februari, 2019 | bok Witnesses. Överlevande från Förintelsen är en av fem fotoböcker som nominerats till Svenska fotobokspriset.

Övriga nominerade är Ulf Lundins bok Monumentet, Anna Claréns bok När allt förändrades, Kalle Sanners bok Lukas/Markus och Helga Härenstams bok In Waiting for that is to come.
Bakom priset står Fotoförfattarna inom Svenska fotografers förbund. Priset är ett stipendium på 60 000 kronor. Vinnaren avslöjas den 5 april.

Elin Peters, DN

9 november, 2018 | är nominerad till årets Stellagala i kategorin Stella Media.

Stellagalan är Sveriges första gastronomiska gala för enbart kvinnor, med syfte att "lyfta kvinnliga proffs som kan bidra till att utveckla svensk gastronomi". Vinnaren utses 4 februari 2019.

Helle Klein

9 november, 2018 | är en av fyra nominerade till utmärkelsen Årets nätängel i kategorin Media.

Övriga nominerade är Eskilstuna-Kuriren, Atilla Yoldas och Linda-Marie Nilsson. Priset delas ut av Mysafety försäkringar i samarbete med Comhem och syftar till att “lyfta, hylla och hedra någon eller några som sprider kärlek, glädje och pepp till andra på nätet“.

Marja Grill

FOTO: Tor Johnsson 9 oktober, 2018 | är nominerad till Prix Europas pris Årets europeiska journalist 2018.

Marja Grill är nominerad tillsammans med 26 andra journalister från elva europeiska länder. Prix Europas pris Årets europeiska journalist 2018 går till en journalist som gör något utöver det vanliga för att föra in nya röster i den offentliga debatten. Priset delas ut den 19 oktober.

Lina Makboul

FOTO: Privat 9 oktober, 2018 | är nominerad till Prix Europas pris Årets europeiska journalist 2018.

Hon är nominerad tillsammans med 26 andra journalister från elva europeiska länder. Prix Europas pris Årets europeiska journalist 2018 går till en journalist som gör något utöver det vanliga för att föra in nya röster i den offentliga debatten. Priset delas ut den 19 oktober.

Sidor

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies