Daniel Velasco

14 september, 2022 | Sveriges Radio, är en av de nominerade till Prix Italia i klassen Bästa dokumentär/reportage för dokumentären Manipulatören.

Research: Victoria Gaunitz och Daniel Velasco. Slutmix: Nima Shams. Producent: Ylva Lindgren. Sveriges Radio nomineras också till klassen Bästa drama för Före–Efter – Drottninggatan 2017.

Åsa Erlandsson

5 januari, 2022 | reporter på DN, är en av tre journalister som är nominerade till Selanderpriset 2022.

Övriga nominerade är Jojje Olsson, frilans och David Baas, Expressen. Priset delas ut för första gången, och det är Eskilstuna-Kurirens stiftelse som står bakom priset.

Alex & Sigges podcast

4 november, 2021 | (Perfect Day/Podspace) är en av elva poddar som är nominerade till Årets podd.

Övriga nominerade:
Creepypodden i P3 (Sveriges Radio)
Dokumentär: Jag var där (Podplay/Bauer Media)
Flashback forever (Acast)
Inaktuellt med Jonas & Hans (Podplay/Bauer Media)
P3 ID (Sveriges Radio)
Raseriet (Spotify Studios)
Rättegångspodden (Acast)
Rix Morronzoo-podden (NENT Group)
Sweet But Psycho (Spotify Studios)
Ursäkta (Perfect Day/Podspace)
Årets podd är en kategori vid radio- och poddbranschens pris Guldörat. Vinnaren utses av poddlyssnarna.
 

Magda Gad

19 oktober, 2021 | krigskorrespondent för Expressen i Afghanistan, är en av tre journalister som kan vinna årets Pennskaftpris.

Övriga nominerade:
Elin Anna Labba, frilansjournalist och författare, som skrivit boken Herrarna satte oss hit.
Randi Mossige-Norheim, granskande reporter, Ekot och dokumentärmakare på Sveriges Radio, som bland annat gjort dokumentären Vipeholmsanstalten.
Priset, som delas ut av Föreningen Pennskaftet, ska gå till "en eller flera kvinnliga journalister som under de senaste åren gjort ett föredömligt journalistiskt arbete". Prissumman är 11 000 kronor. Vinnaren utses vid Pennskaftets årsmöte någon gång under andra halvan av november.

Randi Mossige-Norheim

30 mars, 2021 | reporter på Sveriges Radio, är en av dem som nominerats till Röda korsets journalistpris.

Hon nomineras för reportaget Vipeholmsanstalten.
Övriga nominerade:
Pandemins paradox av reporter Jens Mikkelsen och fotograferna Lars Brundin och Hussein el-Alawi, Sydsvenskan.
Ali och tusentals andra flyr Sverige av fotograf Alexander Mahmoud och reporter Niklas Orrenius, Dagens Nyheter.
Klimatkrigarna − striden om Amazonas av reporter Staffan Lindberg och bildjournalist Andreas Bardell, Aftonbladet.
Konflikterna i Armenien och i Tigray/Etiopien av utrikeskorrespondent Samir Abu Eid och fotograf Salim Alsebbagh, Sveriges Television
Explosionen i Beirut av utrikeskorrespondent Stina Blomgren och fotograferna Tilo Gummel och Pablo Torres, Sveriges Television.
De yazidiska mödrarnas förlorade barn av utrikeskorrespondent Cecilia Uddén, Sveriges Radio.
Dokumentären 100 dagar av reporter Karin Jansson, Göteborgs-Posten.
Vinnaren utses senare i vår.

Anna-Lena Laurén

22 februari, 2021 | Rysslandskorrespondent för Dagens Nyheter och medarbetare i Hufvudstadsbladet, har nominerats till Stora journalistpriset i Finland.

Juryn motiverar nomineringen bland annat så här: "Hennes artiklar beskriver det ryska samhället även utanför det normala nyhetsflödet för läsarna. Artiklarna är välskrivna och har alltid ett intressant perspektiv. De hjälper på ett unikt sätt till att förstå vart landet är på väg och vad vanliga ryssar tänker." Vinnaren av priset utses den 10 mars.

Snezana Bozinovska

20 oktober, 2020 | Göteborgs-Posten, är en av tre journalister som kan vinna föreningen Pennskaftets Pennskaftspris på 10 000 kronor.

Hon kan vinna med motiveringen: "För att hon, som redaktör för GP:s grävgrupp, har lyft journalistiken och möjliggjort viktiga och hyllade granskningar, som 'Terrorn mot bönderna' och 'Guds utvalda skola'. Från kulisserna har hon arbetat med aktuella och uppmärksammade gräv-podden 'Systrar', där 16 flickor, kvinnor och transpersoner som köpts av män vittnar."
Övriga finalister:
Elinor Torp, Dagens Arbete/Leopard förlag: "För hennes hängivna fotarbete och oförtröttliga arbete med att granska arbetsmarknadens laglösa utnyttjande av människor. I sin senaste bok 'Vi, skuggorna' avslöjar Elinor Torp systemfel och ger röst åt några av samhällets mest utsatta."
Josefin Sköld, Dagens Nyheter: "Med ett språk som fångar läsaren, och för den röda tråden ända fram till sitt sorgliga slut, får Josefin Sköld ett helt land att både förstå och förfäras över samhällets misslyckande att skydda den utsatta flickan Lilla hjärtat. Reportaget har blivit Dagens Nyheters mest klickade någonsin."
Vem av de tre som vinner avslöjas på Pennskaftets årsmöte den 12 november.

Anders Wirdheim

15 oktober, 2020 | journalist och fågelexpert, Halmstad, har nominerats till WWF-priset Årets Miljöhjälte.

Motiveringen lyder: ”En sann folkbildare som sprider information om sitt stora livsintresse, fåglar och fågelskydd, på ett pedagogiskt sätt. efter att ha varit redaktör för Vår fågelvärld har anders fortsatt med fågelpodd, exkursioner, utbildningar och debattartiklar. Anders har också varit redaktör för Fågelåret och drivande kraft i den framgångsrika kampanjen Vinterfåglar inpå knuten.” Den 23 oktober tillkännages vinnaren.

Sveriges Radio

11 september, 2020 | har tio nomineringar i fyra olika kategorier till det europeiska mediepriset Prix Europa.

I kategorin Radio Documentary nomineras P1 Dokumentär med Estonia – natten jag inte dog, Gamer och Porrmässan – musikverket som gjorde skandal och Kalibers PFAS-skandalen samt Prylarnas pris.
I klassen Digital Media nomineras #klaracorona.
Hela Sverige sjunger i P2s valborgskör nomineras i kategorin Radio Music.
Barnradions Bröderna Lejonhjärta, P1 Dramas Rasresan och Subjekt av Olga Tokarczuk nomineras i kategorin Radio Fiction.

Utbildningsradions

10 september, 2020 | tv-serie Vår digitala planet, dramaserien Limboland, radiodokumentären Fejk och radiodramat Hälsning till framtiden har nominerats till Prix Europa.

Vår digitala planet nomineras i kategorin Tv Documentary, Limboland i Tv Fiction, Fejk i kategorin Radio Current Affairs och Hälsning till framtiden i Radio fiction.
Tävlingen avgörs mellan den 18 och den 25 oktober i Potsdam och belönar det bästa inom radio, tv och onlineproduktioner i Europa.

Sidor

Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies