Gå direkt till textinnehållet

Nyheter24 söker sommarpraktikanter – utan lön

Nyhetssajten Nyheter24 söker fem praktikanter i sommar, och åtta platser finns i höst. Samtliga är oavlönade. - Jag tycker man ska se det som att man får en erfarenhet. Till skillnad från hos många andra får du göra mycket från början hos oss, säger tf chefredaktör Henrik Eriksson.

Brukar ni söka praktikanter till sommaren?

– Vi har inte annonserat om att vi sökt förut. Men vi har haft folk som sökt sig själva till oss, folk som pluggar och vill ha lite erfarenhet eller personer har ett sommarjobb men inte hela sommaren. En som är fastanställd nu var den första som sökte sig till oss med praktik på sommaren. Jag tänkte att om han ville så kanske fler är intresserade.

Får era praktikanter praktikantlön eller annan ersättning?

Annons Annons

– Nej, vi har inte möjlighet till det.

Är det inte gratisarbete det här handlar om då?

– Nej, jag tycker man ska se det som att man får en erfarenhet. Till skillnad från hos många andra får du göra mycket från början hos oss. Man kan lära sig mycket och får god erfarenhet. Vi är öppna med att det är så.

Brukar ni ha så många som åtta platser på hösten?

– Jag brukar sikta på att få in ganska många. Man ska ta tillvara på praktikanter. På många ställen vågar man kanske inte släppa dem fria, men det tycker jag att man ska. Att få in folk och testa dem, det är en jättestor resurs för oss. Både i det dagliga arbetet och för att hitta bra folk.

– Det var som praktikant jag själv började på Nyheter24, för två och ett halvt år sedan. Vi är ett sådant ställe att gör man bra ifrån sig får man ofta stanna kvar.

Ni har fått kritik för dåliga löner?

– Alldeles i början fick man bonus per klick, så är det verkligen inte nu. Vi har inte kollektivavtal, men har pratat med Journalistförbundet ett par gånger.

Fler avsnitt
Fler videos